Új kötet

2020.08.28. 10:20

Kilátástalannak tűnő harc a továbbtanulásért

Az olcsvai születésű dr. Alföldi Vilma történész új kötetével ismerkedhetett meg a Beregi Múzeum közönsége.

A könyv szerzője saját életéből merített

Forrás: A múzeum archívuma

Osztályidegen, ellenforradalmár, X-es származás, „B” kategóriás – a pártállami időszakban ez a néhány kifejezés elég volt ahhoz, hogy a tanulni vágyó gyermekek felvételi kérelmét elutasítsák a szülők vélt vagy valós bűnei miatt. Ez a megbélyegzés évtizedekig kihathatott a családokra, életekre a tehetségek elkallódása vagy disszidálása, a megfigyelések, megfélemlítések formájában. Az olcsvai születésű dr. Alföldi Vilma történész legújabb könyvében családja és saját történetén keresztül mutatja be ezt a kilátástalannak tűnő harcot a továbbtanulásért.

Személyes történetek

Az „ellenség” gyermekei című kötetet Szucsányiné Magocsa Edit önkormányzati képviselő köszöntője után dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Varga János múzeumigazgató és a szerző, dr. Alföldi Vilma történész mutatta be szerdán a Beregi Múzeumban.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a közönség soraiból többen is elmesélték történetüket, személyes küzdelmüket a középiskolai vagy egyetemi felvételért – tájékoztatta lapunkat Szász Csaba, az intézmény múzeumpedagógusa.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában