Élet költözik az épületbe

2020.08.07. 11:16

Komlódtótfalu kincse a kúria: látványosan megújul, igazi turisztikai attrakció lesz belőle!

A Becsky–Kossuth-kúriában a köznemesi réteg életmódja jelenik meg.

A Becsky–Kossuth-kúria belátható időn belül jelentősen megújul

Forrás: CSENGERI HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM ARCHÍVUMA

Noha a település kicsiny, de annál nagyobb szívű emberek lakják a Szamos partján. A Csenger szomszédságában lévő Komlódtótfalu büszkesége (lenne, illetve lesz hamarosan) a „kastély”, a mostaninál jobb sorsra érdemes Becsky–Kossuth-kúria.

Remek hármas lesz

– Nagymamám ott lakik az ódon épülettel szemben. Nagyon sokat játszottam benne gyerekként. Kifejezetten örülök neki, hogy teljesen rendbe hozzák. Mi tagadás, gyerekkoromban még teljesen lepukkant volt: omladozó falak, leégett tető... Aztán körülbelül tizenöt évvel ezelőtt nagyjából rendbe tették, elsősorban a tetőt és a homlokzatot. Most viszont látványosan megújul, igazi turisztikai attrakció lesz belőle. Remek hármast alkot majd Csengerrel és Nagygéccel karöltve – jegyezte meg Kákos Dávid.

Utánajártunk, a hír igaz: belátható időn belül elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója már alá is írta a kivitelezési szerződést a közbeszerzésen nyertes Salisbury Régészeti Kft. ügyvezető igazgatójával, Hoffmann Józseffel. Az ünnepélyes szerződéskötésre dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jelenlétében került sor.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében országosan egyedülálló módon egy köznemesi kúria elevenedik meg. Komlódtótfalun interaktív eszközök segítségével válik megismerhetővé az egykori köznemesi otthon működése és a tulajdonos család mindennapjai, enteriőr környezetben.

Élet költözik az épületbe

– Fontos megjegyezni, hogy az országosan védett műemlék állami tulajdonban van. Büszkék vagyunk arra, hogy Komlódtótfalu is bekerülhet ezáltal a turisztikai vérkeringésbe. Erről eddig csak álmodozhattunk. Nagyon vártunk rá, hogy ismét élet költözhessen a kúriába. Nem is akármilyen! – sóhajtott nagyot Szabó Árpád, a 140 lakosú falu polgármestere, amikor csütörtökön a felújításról érdeklődtünk. Kiderült, hogy a Becsky–Kossuth-kúriából kiállítótér lesz. A pincében múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet alakítanak ki. A telken egy dizájn­pavilon lesz a fogadóépület, ebben kap helyet a jegypénztár, az ajándékbolt és a kávézó. A kúria kertjében a köznemesi életet és a gazdálkodást mutatják be – nemes gondolat.

A kiállításon a tasnádszántói Becsky család története elevenedik meg. A látogatók betekintést nyerhetnek a majorsági munkába, az ott élő állatok, az istállók, az udvarház, valamint az uradalmi cselédek és a kúria fogadóudvarának mindennapjaiba is.

Erősíti a helyi identitást

A tárlat olyan részletekre is kitér például, hogy a konyhát miért a kúrián kívül helyezték el, vagy hogy a pálinkaárusítás abban az időben földesúri jognak számított. A Becsky família is üzemeltetett kocsmát a faluban, ezért aztán természetesen arra is fény derül, hogy anno milyen lehetett egy igazi „kurta kocsma”.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja, hogy a műemlék-helyreállítási és az örökségvédelmi szempontjai mellett olyan egységes turisztikai termékcsomag szülessen, ami vonzhatja a látogatókat és helyi identitást is erősítheti. Így lesz Kákos Dávid gyermekkori „játszóteréből” turisztikai attrakció.

Köznemesi kvízjáték

A Komlódtótfaluban készülő különlegesség azért egyedi, mert az országban látogatható kastélyok és kúriák kiállításai leginkább a főnemesi családok kiemelkedő szereplőihez, történetéhez kötődnek. A Becsky–Kossuth-kúriában azonban a köznemesi réteg életmódja jelenik meg. Ha majd megújul az épület, akkor benne sétálva számos kvízjátékon keresztül válhat megismerhetővé a magyar köznemesség alapvető egzisztenciáját biztosító birtok térszerkezete, működtetése, gazdálkodása.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában