Limerick bajnokság

2020.08.25. 16:24

Szem nem maradt szárazon

A döntőn még kávéfőzőnyelven is elhangzottak limerickek.

Fotó: Sipeki Péter

Az idén elmaradt a labdarúgó Európa-bajnokság, ahogy a nyári olimpiát sem rendezték meg, de ez nem jelenti azt, hogy világraszóló sportesemény nélkül maradtunk volna: a VI. Nyírségi Limerickíró-bajnokság vasárnapi fináléja kárpótolta a nemes küzdelmekre vágyókat.

Sőt, a döntő jóval több volt, mint kárpótlás: olyan élmény, ami csak ritkán adatik meg. Pontosabban évente egyszer: a VIDOR Fesztiválon.

Újdonságok a fináléban

A döntő után azt mondta az egyik néző, szerinte ez a ­VIDOR legviccesebb programja, egy fiatalember pedig azt kérdezte: ugye, lesz jövőre is? Mit mondhattam volna? Ez nem is lehet kérdés!

A siker közös: kellenek hozzá az olvasóink, akik évek óta töretlen lelkesedéssel írják a limerickeket, és kellenek hozzá a Móricz Zsigmond Színház művészei, akik évről évre újdonságokkal lepik meg a MŰvész Stúdió közönségét, és akik legalább annyira élvezik ezt az estet, mint a nézőtéren ülők. Időnként még egymást is meglepik, és ilyenkor, ahogy a közönség, ők is törölgetik a könnyeiket.

(Minden évben megfogadom, hogy legközelebb mellőzöm a szempillaspirált, de most is elfelejtettem, ennek megfelelően most is szétfolyt a festék, mert szem ezúttal sem maradt szárazon.)

Gyűltek a gombok

Kuthy Patrícia, Nyomtató Enikő, lllyés Ákos és Demeter Anna (minimum) Oscar-díjas alakítást nyújtottak, miközben eljátszották a fináléba jutott alkotásokat. Előbb különböző nyelveken, később egy-egy szakma jellegzetességeit felvillantva, majd filmstílusokban, végül bizonyos hangulatokban mutatták be az ötsorosokat, sőt az egyik alkalommal Enikő kávéfőzőnyelven adta elő a lime­ricket – óriási sikere volt! Időnként kijelöltek egy „önként jelentkezőt”: egyikőjük balettozni tanult, volt, akin gégemetszést kellett végrehajtani, de remek volt a masszőr, az erőemelő és a rendező is – mindannyian átérezték a verseny komolyságát és azt, hogy milyen óriási a tét!

A limerickekről ezúttal is a nézők döntöttek, a legtöbb gombot az egyéni kategóriában a Holdfényes randi és a Mellékhatás jelige gyűjtötte, a csapatok között a Vakmerő és a Honfoglaló csatázott a végső győzelemért. A jók között a legjobb a Mellékhatás és a Vakmerő lett: a jeligék Zomborszki Istvánt, illetve Kovács Pált és feleségét rejtették.

A játék persze nem babra ment: az egyéni kategória győztese egy vacsorautalványt vihetett haza, a legjobb csapat pedig 16 doboz ír sörrel lett gazdagabb – mi pedig olyan élményekkel, amelyekkel érdemes hozzákezdeni egy új héthez, egy új hónaphoz és egy új évhez – de ez utóbbihoz csak akkor, ha lesz majd benne limerick.

SZA

A döntőbe jutott limerickek

Mellékhatás

Kettőezer-huszonhatban

megkérdi a kislány bátran:

mondd meg, anyukám!

Ki az én apukám?

-???- Nem ismertem fel őt maszkban!

Holdfényes randi

Van egy fickó: folyton rám ír.

Az este randiztunk, és bír!

Kiszívta a nyakamat,

Furcsán érzem magamat.

Lehet, hogy a Dezső vámpír?

Vakmerő

Kupecek a lovakat mustrálták,

egyiket szekérrel járatták.

Az egyenest a falnak

bátyám, ez a ló vak.

Dehogy vak, vakmerő – láthatták.

Honfoglaló

Nem kellett nekik Velence,

jobb volt a Kárpát-medence.

Itt a föld igen jó,

ára egy fehér ló.

Hát megvették, még szerencse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában