Kisvárda

2020.08.15. 19:05

Színházak kisvárdai ünnepe

Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja 32. alkalommal.

Fotó: Pusztai Sándor

Néhány hónappal ezelőtt még úgy volt, idén nyáron elmarad a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A hagyományos júniusi időpontban nem is vette kezdetét a seregszemle, de a nyár elején megszületett a döntés, augusztusban tódulhatnak Kisvárdára a színházak szerelmesei.

Erős évad után

– Már tavaly, az előző fesztivál zárása után elkezdtük szervezni az ideit – mondta Nyakó Béla fesztiváligazgató.

– Az alapelképzelés nem változott, mindig az évad legjelentősebb előadásait igyekszünk meghívni a versenyprogramba.

Ebben az évben Kassa, Komárom, a csallóközi CsaVar Színház, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, Újvidék, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Kolozsvár és Beregszász képviseli a határon túli magyar színházakat. Szabadkáról és Marosvásárhelyről két-két társulat érkezik.

Ahhoz, hogy egy igazán ütős program álljon össze, az előadásokat nem lehet találomra kiválasztani. – Már három éve Balogh Tibor dramaturg állítja össze a programot – tudtuk meg a fesztiváligazgatótól.

– Rengeteg darabot a helyszínen tekint meg, ami önmagában azonban még kevés a hiteles válogatáshoz. Ehhez az is kell, hogy ismerje az adott színházakat, a körülményeket, ahogy dolgoznak, és az is nagyon fontos, hogy ezekben a teátrumokban el is fogadják a személyét. Az is elengedhetetlen, hogy már olyan szemmel nézzük az előadásokat, melyik helyszínen tudjuk majd színpadra állítani, kell-e bármit változtatni például a díszleteken. Ez szintén személyes egyeztetést igényel, csak ezt követően láthatunk neki a program végleges összeállításának. Az idei fesztiválon lesz legalább három kiemelkedő előadás.

Három helyszínen

A kisvárdai fesztiválon három helyszínen – Művészetek Háza, Bagolyvár, zsinagóga – kilenc nap alatt összesen 24 előadást láthatnak a nézők.

– Most pénteken dőlt el, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Alice az ágyban című előadása elmarad – mondta Nyakó Béla.

– Ez egy vizsgaelőadás volt, többen elszerződtek már színházakhoz, és nem lehetett már a színészekkel egyeztetni az időpontokat. Nem ez az egyetlen változás az eredeti programhoz képest. Augusztus 21-én a Koldusopera helyett Parti Nagy Lajos – Moliére: Úrhatnám polgár című előadása látható, mely a Szegedi Szabadtéri Játékok produkciója. Augusztus 24-én a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Tóték című előadása elmarad, és a helyére – ugyanabban az időpontban – a Bagolyvárból a Művészetek Házába átkerül a beregszászi, A veszett brigadéros című előadás, mely egyúttal része a versenyprogramnak.

– Egy nappal később elmarad a csíkszeredaiak Sirály előadása. Helyette a marosvásárhelyi Spect­rum Színház Zsiga és a nők című előadása látható, amely szintén a versenyprogram része lett. A szegedi előadást azért hívtuk meg, mert abban is szerepelnek határainkon túli magyar színészek.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában