Kicsiknek és nagyoknak

2020.08.07. 11:01

Táncoktatás a Kölyökvárban

A gyerekek és a felnőttek is elsajátíthatják az alaplépéseket, a szépkorúakkal flashmob készül.

Balasáné Sebestyén Mónika az Így tedd rá! foglalkozáson tanítja a kicsiket

Forrás: MW-archív

Fotó: @DODO FERENC

– A Kölyökvár elsősorban a művelődő közösségek színtere. Kiemelt szerepet kap itt a néptánc – mondta el lapunknak Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke. – Nyíregyházán egyedülállóan egyesületünk óvodás csoportja az Így tedd rá! program szerint tanulja a lépéseket, amely egy csodálatos, játékos módszer, így arra gondoltunk, hogy jó ötlet megnyitni ezt a városlakók előtt is: terveink szerint havonta egy alkalommal ingyenesen elhozhatják a szülők csemetéiket a foglalkozásainkra.

Kicsiknek és nagyoknak

A Kölyökidő névre keresztelt gyermeknéptánc-oktatást kézművesprogramok kísérik, többek között gyöngyfűzés, batikolás és korongozás is szerepel a repertoárban. Legközelebb augusztus 24-én 17 órától Balasáné Sebestyén Mónika és Dalanics Nikoletta vezetésével sajátíthatják el az alapokat a gyerekek. Múlt hónapban már egyszer összegyűltek az Így tedd rá! módszerére kíváncsi családok. Ágoston Ildikó szerint a program tízéves korig felhőtlen szórakozást nyújt a kicsiknek.

– Szeretnénk megszólítani azt a közösségi réteget is, melynek tagjai nem aktív táncosok, de szeretik a népzenét és a magyar népi kultúrát – emelte ki az egyesület elnöke. – Olyan táncházas foglakozásokra és oktatásokra invitáljuk őket, melyeken mindig egy-egy tájegység táncainak az alapjaival ismerkedhetnek meg. A felnőtteket is szakavatott oktatók tanítják, eddig mezőségi és bökönyi lépések szerepeltek az órarendben.

A szépkor sem akadály

Ágoston Ildikó arról is mesélt, hogy hasonló ingyenes felnőtt-táncházakat korábban is rendszeresen tartottak, de a pandémiás veszélyhelyzet alatt ezek a programok is szüneteltek. Az egyesület ezeket az alkalmakat szeretné újjáéleszteni, sőt újakat is becsábítani a Kölyökvár tánctermébe.

Ebben a hónapban 11-én, 18-án és 25-én 9 órai kezdéssel az idősebb korosztály ismerkedhet a lépésekkel, 24-én 19 órától rendeznek felnőtt- és szeniortáncházat Ágoston Szabolcs, Bali Szimonetta és Ágoston László táncházvezetőkkel.

– Régi álmom, hogy a nyíregyházi nyugdíjasklubokat is bevonjuk a programjainkba, és bemutatkozzanak egy villámtánccal a közönségnek. Minden kedden összegyűlünk velük, hogy betanuljunk együtt egy flashmobműsort, melyet a tervek szerint szeptember 13-án, a Tirpák Napokon láthatnak majd a városlakók. Azt szeretném, ha körülbelül százan részt vennének ebben az örömtáncban, de lehet, hogy még ennél is többen leszünk, hiszen már nagyon sokan jelezték, hogy érdeklődnek. Ennek a megmozdulásnak az az üzenete, hogy a szépkorúak is lehetnek lendületesek és fiatalosak – tette hozzá.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában