kiállítás

2020.09.05. 17:34

Csodálatos természetfotók

„Boldog órák szép emlékeképen...” címmel nyílt kiállítás Zsila Sándor természetfotóiból a Városi Galériában.

Fotó: Pusztai Sándor

– Én exponáltam a képeket, ez igaz, de nem én alkottam a fákat, a témákat. Számomra az a legfontosabb, hogy akik megnézik ezeket a fotókat, lássák mindazt a kincset, ami körülvesz bennünket, és hogy milyen érdekes világban élünk – mondta el Zsila Sándor fotóművész a kiállításának megnyitóján a nyíregyházi Városi Galériában csütörtökön. A tárlaton hetvenhét fényképet és egy, a fotóművészről készített karikatúrát mutattak be a közönségnek.

Csak a lényeg marad

A megnyitón Barbalics Nándor természetfotós köszöntötte az érdeklődőket: elmondta, hogy Zsila Sándor a természet szeretetét feleségének, Juditnak, köszönheti, hiszen ő volt az, aki rendszeresen elvitte magával kirándulni. A közös kiruccanásokra egy idő után fényképezőgépet is vitt magával, később csatlakozott természetfotós-egyesületekhez, és közben nagyon sokat tanult: elsajátította a fotózás alapjait, az előhívás fortélyait, a nyomtatási folyamatokat, az alapanyagok jellemzőit, majd a digitális fényképezést és képfeldogozást is.

– Az idő fontos szerepet kap a kiállításon: a fotók több korszakot, idősíkot ölelnek fel, kezdve a két évtizeddel ezelőtt készült hortobágyi sorozattal és befejezve a legfrissebb alkotásokkal. A képek az idő előrehaladtával egyre több részlettől szabadultak meg, ez pedig lehetővé teszi, hogy egyre nagyobb szerepet kapjon a hangulat ábrázolása, és a néző is a lényegre tudjon fókuszálni – tette hozzá.

– A XXI. században már szinte minden második ember természetfotós, rengeteg képet láthatunk, amelyeket a legmodernebb technikákkal készítettek a legfelkészültebb szakemberek, és mégis: azok a fotók mégsem olyanok, amilyeneket ezen a kiállításon láthatunk – mondta el a megnyitón Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője.

Elhagyni, ami fölösleges

– Fülep Lajos művészettörténész 1903-ban azt írta, hogy a természettel kontaktusban lévő művész akkor alkot, amikor kiválasztja azt, ami neki lényeges, elhagyja a fölösleges dolgokat, és kiemel másokat. Úgy vélem, hogy ezt a gondolatot hűen tükrözik a kiállított képek.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában