Közös emlékezés

2020.09.15. 15:06

Emléktáblát avattak Balsán

Az egykori balsai Tisza-híd pillérénél két emléktáblát avatott kedden délelőtt dr. Benkő Tibor honvédelmi miszter.

Az 1944-ben felrobbantott balsai Tisza-híd pillérénél két emléktáblát avatott kedden délelőtt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A két tábla gróf Csáky Károly egykori honvédelmi miniszternek és az 1944-ben felrobbantott balsai hídnak állít emléket. Az eseményen jelen volt Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Somogyi Szilvia, Balsa polgármestere és Berecz János, Gávavencsellő polgármestere.

Meghatározó hely

– Házigazdaként egy pár perces időutazásra hívom vendégeinket Balsa északkeleti részére, ahol hajdanán 14 évig Tisza-híd szolgálta a környéket – kezdte beszédét Somogyi Szilvia. – A 206,4 méteres fémszerkezetű vasúti híd egyúttal közúti átkelő volt, amelynek mindkét oldalán sorompó is állt, ahol az átkelésekért fizetni kellett. Amikor nem közlekedett a hídon át a Nyírbodrogi Kisvasút, élénk gyalogos- és járműforgalom zajlott az építményen. A balsaiak számára a 14 év személyes és kitörölhetetlen emlékeket idéz. A híd a falu szeme fénye lett, ez volt a fiatalok találkozóhelye, a vasárnapi ebédek után pedig a családok itt beszélgettek, gyönyörködtek a tiszai tájban. A második világháború vége felé a balsai híd – mint stratégiailag fontos hely – csatatérré vált, majd felrobbantották. A detonáció akkora volt, hogy még a szomszéd községekben is betörtek az ablakok. A balsaiak számára 1944. november 1-je gyásznappá vált.

– Számomra gyerekkorom óta meghatározó ez a hely – mondta köszöntőjében Berecz János. – A kompátkelő, a lassan eltűnő vasúti sínpár, a régi csárda, ahol jólesett meginni egy hideg Bambit, amikor visszafelé jöttünk a nagyszüleimtől Kenézlőről. A legenda szerint itt lőtték ki nyilaikat a hun vezérek, Kenéz és Vencel, mert ők is méltónak találták ezt a helyet arra, hogy letelepedjenek. A hely szellemiségét mi sem bizonyítja jobban, hogy két emléktáblát jöttünk felavatni. Ez egy újabb történelmi pillanat, és valószínűleg így érezhetett gróf Csáky Károly hajdani honvédelmi miniszter is, aki térségünk nemzetgyűlési képviselőjeként 1926 októberében érkezett Gávára, hogy a híddal kapcsolatos döntését előkészítse.

Összekötő kapocs

– Mit jelent az embereknek egy híd? – tette fel a kérdést beszédében dr. Benkő Tibor.

– Mit jelent az embereknek egy olyan vezető, aki tett és tesz a járás, a térség, a környék lakóiért? Gróf Csáky Károlyra és a hídra emlékezünk, amelynek alapkövét szintén ő rakta le 1929-ben. Amikor gróf Csáky Károly vezér ezredesről beszélünk, egy olyan emberre emlékezünk, aki tett, mert tenni akart a hazájáért. Méltán idézzük fel emléküket mindazoknak, akikkel tudunk azonosulni. A híd történetét hallva felemelő érzés töltött el. Nagyon bízom abban, hogy ebben a térségben előbb vagy utóbb megépül a híd. Nemcsak azért, hogy az embereket összekösse, hanem azért is, hogy elődeink előtt méltón tudjunk tisztelegni. A beszédek után a honvédelmi miniszter a vendéglátó települések polgármestereivel leleplezte az emléktáblákat, majd koszorúzás zárta az ünnepséget.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában