Nyíregyháza

2020.09.20. 20:00

Hogy került Horthy Miklós nagykeresztje Nyíregyházára?

A kormányzó kitüntetése talán több tízmillió forintra is taksálható, az eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen.

„Tegnap megnéztük Lissabonban a Portugál-Magyar Football mérkőzést. Sajnos 2-2 volt az eredmény, bár a magyarok nagy fölénnyel játszottak.” E mondatok vitéz nagybányai Horthy Miklós, a Magyar Királyság egykori kormányzója egyik, emigrációban írt leveléből valók. Az írás persze a futball iránti rajongásán túl egyéb fontos információt is tartalmaz.

Utal arra a rendkívül értékes ereklyére – az egykori kormányzó különleges kitüntetésére –, amelyet ma Nyíregyházán a Kállay-házban, a Kállay-gyűjtemény kincsei között őriznek, és ami már akkor ritkaságszámba menő darab volt. Ezért is éreztük fontosnak, hogy a Magyar Érdemrend Szent Koronával ékesített nagykeresztjének csillagát hadidíszítménnyel és kardokkal bemutassuk olvasóinknak.

Amint Zeidler Sándor történész egyik tanulmányában megírta: Horthy Miklós élete során összesen mintegy hetvenféle ­kitüntetést szerzett, némelyikből több változatot, és ha a miniatűröket ide számoljuk, a kollekció száznál több darabot számlált. A néhai kormányzó után a rendszerváltásig – leszámítva egy kardot – mégsem maradt semmi.

– Bizonyára egy kezemen meg tudnám számolni, mennyi lehet még belőle szerte a világban, főleg magángyűjtőknél.

Még a Nemzeti Múzeumban is felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy nekünk is van egy ilyen

– mondta el Holmár Zoltán történész, a Kállay-gyűjtemény kezelője.

Hadi kitüntetéssé lett

– A Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt az Osztrák–Magyar Monarchia szétesését követően az akkori magyar elismerési rendszer kiemelkedő kitüntetéscsaládja volt, melyet 1922. június 14-én alapított Horthy Miklós. Többször kiegészítették, módosították. Amikor 1939-től megjelent a rendi lánc, az addig csak polgári, civil érdemrendből, érdemkeresztből – a háborúban szerzett katonai érdemek elismerésére – hadi kitüntetést is alkottak. Ekkor került rá díszítésként két egymást keresztező kard és a magyar Szent Korona – sorolta a történész.

Tekintélyes súlya miatt több tű tartotta a ruházaton | Fotó: Kállay-ház

Nyilván sokakban felmerül, hogyan került a kormányzóhoz egy olyan érdemrend, amelyet ő alapított. Zeidler Sándor dolgozatából tudjuk, hogy Horthy Miklós az érdemrendjeit egyfelől még tengerésztisztként érdemelte ki, később, kormányzóként pedig külföldi hatalmak is kitüntették protokolláris céllal, illetve mint államfő birtokolhatta azokat az érdemrendeket, amelyeket alapított. De ettől is érdekesebb, hogyan került a nagykereszt végül Nyíregyházára.

Hosszú út hazáig

– Adományozással, dr. Kállay Miklósnak adta kölcsön, amikor volt miniszterelnöke egy dél-amerikai diplomáciai körútra indult. Ez olvasható ki az 1956. június 18-án kelt leveléből. Úgy tudjuk, a már idős Horthy Miklós számvetést készített, és német nyelven minden megmaradt értékét, érdemrendjeit összeírta. Nem maradt sok, hiszen az amerikaiak internáltjaként is csak két rend ruházatot és az ezeken viselt kitüntetéseit vihette magával Bajor­országba. Talán csak meg akarta mutatni barátjának, mit talált, de bizonyára szívesen adta volna ajándékba is.

Kölcsönösen szerették és tisztelték egymást dr. Kállay Miklóssal, akivel távoli rokonságot is ápoltak. Még azt is megengedte miniszterelnökének, hogy tegezze, de Kállay ezzel soha nem élt vissza.

– Azonos politikai nézeteket vallottak, az emigrációban – Horthy Portugáliába, Kállay az USA-ba menekült – gyakran leveleztek, olykor föl is keresték egymást – tudtuk meg.

„Kedves Mica!” – igazolja már a levél megszólítása is az elmondottakat. Mint Horthy írja, „nagyon szívesen kölcsönzöm, de elküldeni csak biztos úton merném”.

Mivel Horthy 1957. február 9-én meghalt, dr. Kállay Miklós az 1967-ben bekövetkező haláláig megőrizte az érdemrendet, amit fia, dr. Kállay Kristóf, volt szentszéki követ ajándékozott a nyíregyházi múzeumnak

– értünk a történet végére.

Ez a páratlan értékű és szépségű kitüntetés ma megtekinthető a Bessenyei tér 15. szám alatt álló Kállay-ház állandó kiállításának féltett darabjaként. Dr. Holmár Zoltán történész szerint ez az aranyozott, brillantírozott ezüst érdemkereszt – magángyűjtő szemével nézve – talán több tízmillió forintra is taksálható, az eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen.

MJ

Illusztráció: Horthy Miklós Nyíregyházán/Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában