Levéltár

2020.09.25. 10:49

Levéltári nap, ezúttal csak online formában

Szemán László levéltáros online előadása

Fotó: Dodó Ferenc

„A járványveszélyre tekintettel az idén nem személyes találkozásra invitáljuk a levéltárbarátokat, hanem arra biztatunk mindenkit, hogy tegye szabaddá szeptember 24-én a délutánját, keressen egy kellemes ülőalkalmatosságot, kattintson rá a Facebook-oldalunkra, és töltsön velünk néhány órát” – a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára hivatalos honlapján ezekkel a szavakkal biztatott arra, hogy minél többen vegyenek részt a huszonhetedik alkalommal megrendezett megyei levéltári napon, amit a pandémia miatt az idén online formában szerveztek meg. A levéltári nap szakmai előadásainak fókuszában a trianoni békediktátum állt.

Emberi sorsok felől

A virtuális vendégeket először Kujbusné dr. Mecsei Éva, a levéltár igazgatója köszöntötte, aki elmondta: az előadások tematikájának összeállításakor nem a trianoni események történeti felidézésére koncentráltak, hanem az emberi sorsok, élethelyzetek gyökeres változása felől igyekeztek megfogni a hazánk és a magyar emberek számára megdöbbentő következményekkel járó békediktátumot.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke videóbeszédében hosszasan méltatta a levéltári dolgozók munkáját, majd dr. habil. Szabó Csaba köszöntötte azokat, akik a megyei levéltár közösségi oldalán követték a konferenciát. A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a trianoni eseményekről is megosztott néhány gondolatot. – Első hallásra talán meglepő, de számomra az összetartozást jelenti Trianon, a békediktátum aláírása után ugyanis a magyarok továbbra is egységesek maradt, és ma is erős nemzetet alkotunk – fogalmazott dr. habil. Szabó Csaba.

A köszöntők után szakmai előadások következtek, ezekről lapunk későbbi számaiban részletesen beszámolunk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában