Nyíregyháza

2020.10.29. 16:28

A hangszerek királyán játszik

Rákász Gergely koncert­orgonista hamarosan fellép a megyeszékhelyen.

Illusztráció/MW-archív

Fotó: Huszár Gábor

Negyedik évadához érkezett idén Rákász Gergely „Lords of the Organ” című koncertsorozata, elő­adását pedig néhány héten belül Nyíregyházán is hallhatja a közönség: az orgonista november 21-én 18 órától a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola dísztermében áll színpadra.

Komolyzene mindenkinek

– Nagyon boldog vagyok, amiért a Lords of the Organ sorozatot szereti a közönség.

Minden évben lényegesen többen hallgatják, és ez azt üzeni, hogy sikerülhet a magasművészetet olyan körítéssel tálalni, hogy azt a mai kor mindig rohanó embere is a tányérjára vegye

– nyilatkozta a nyíregyházi koncertet hírül adó közleményében Rákász Gergely.

– Ez nem könnyű feladat, mert a klasszikus művekből egy hangot sem veszünk el, nem butítjuk őket közérthetővé, de a látványkoncertekkel, a zenei idegenvezetéssel és az izgalmas műsorválasztással azt érjük el, hogy a műfaj ne csupán egy maroknyi hardcore komolyzene-rajongó kiváltsága legyen. Mégiscsak más az a világ, amelyben tömegek választják a klasszikus művészetet kikapcsolódásként, ez pedig csak úgy érhető el, ha az előadás és a művész is korszerű, és nem egy elefántcsonttorony bezárt múzeumának poros hátsó polcáról szeretne kapcsolatot teremteni 2020 feltöltődni vágyó hallgatóival – tette hozzá.

Bachtól Bartókig

A széria koncepciója szerint ha az orgonát a hangszerek királyának nevezzük, akkor a lordok, a főurak azok, akik a király asztalát körülülik. Így a repertoárban mindig helyet kap Bach, mellette pedig minden évben azok, akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz.

Így idén a közönség hallhatja majd a kétszázötven éve született Beethoven V. (Sors) szimfóniájának nyitányát, a hetvenöt éve elhunyt Bartók műveit, illetve Gustav Holst Mars tételét – a tavalyi koncerteken elhangzott Jupiter és Vénusz után –, amely többek között a Gladiátor és a Csillagok háborúja című filmek zenéjét is inspirálta.

A Lords of the Organ sorozatban mindig megszólaló Bach-művek közül ezúttal a c-moll passacaglia és fúga szólal majd meg orgonán.

Az orgonista a sorozat mellett kiemelt figyelmet fordít rá, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassa a komolyzenét. Így a világjárvány idején az országban elsőként tartott úgynevezett „Plató koncerteket”, vagyis egy teherautó platóját használta színpadként, hogy az otthon maradók könnyebben viseljék a bezártságot.

Tavaly megalapította a Rákász Gergely Alapítványt, melynek küldetése, hogy határon túli kistelepüléseken, szórványban élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket. Az alapítvány munkájában többek között olyan világsztárok vállaltak hangversenyeket, mint Bogányi Gergely zongoraművész vagy Sárik Péter jazz-zongorista, de elsők között mondott igent Boros Misi és Szüts Apor is a Virtuózokból.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában