Nyíregyháza

2020.10.10. 11:42

A „szőke város” értékei

Helytörténeti sétát rendeztek szombaton Nyíregyházán.

Fotó: Dodó Ferenc

Bár szinte mindennap elmegyünk a megyei könyvtár és az előtte lévő szobrok mellett, megcsodáljuk a Korona Szálló, a Takarékpénztár és a Nyírvíz-palota szecessziós stílusban készült gyönyörű épületeit, azonban alig tudunk valamit a történetükről, a tervezőjükről, a múltjukról. Éppen ezért gondolta úgy a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, hogy az Országos Könyvtári Napok keretében A „szőke város” értékei címmel szervez egy történelmi-irodalmi sétát az érdeklődőknek, s „idegenvezetőnek” felkérték dr. Holmár Zoltán történészt.

Alaposan ismerni a múltat

Szombat délelőtt kívánni sem lehetett volna jobb időt, kellemes napsütésben indult el felfedezni a belvárost a kis csapat. A program megkezdése előtt arról faggattuk a szakembert, hogyan is állította össze az útvonalat.

– A megyei könyvtárnál hirdettük meg a találkozót, így innen indulunk a belvárosi sétára. A Kossuth tér érintésével átmegyünk a Hősök terére, majd következik az Országzászló tér. A megyeszékhely belvárosának ez a három legjelentősebb tere szebbnél szebb középületekkel és szobrokkal – mondta dr. Holmár Zoltán, aki korábban már a Jósa András Múzeumtól kapott felkérést helytörténeti idegenvezetésre, tavaly pedig már a megyei könyvtár is igénybe vette hasonló célból a történész hatalmas ismeretanyagát.

– Mindig örömmel fogadom ezeket a felkéréseket, hiszen szeretem a város történetét, a helytörténete mindig is érdekelt. Ezek az alkalmak jó lehetőséget adnak arra, hogy alaposabban is megismerkedjünk a múlttal. Nagyon nehéz megmondanom, hogy mi is az én kedvenc épületem. Talán a Nyírvíz-palotát tudnám megemlíteni, hiszen az egyik legszebb szecessziós épülete a városnak, de említhetném a Korona Szállót is. A legszebb épületek az 1900-as évek első két évtizedében épültek – árulta el érdeklődésünkre a kótaji származású dr. Holmár Zoltán, aki hat éve él Nyíregyházán a feleségével.

A városhoz korábban is ezer szállal kötődött, hiszen a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, s az első diplomáját is a város felsőfokú oktatási intézményében szerezte, vagyis számos személyes élménye is van, elkötelezett lokálpatrióta. Gyerekkorában is megcsodálta mindig ezeket az épületeket, és érdekelte a történetük.

– A legtöbb információt a városról még középiskolás koromban gyűjtöttem monográfiákból, helytörténeti kötetekből, aztán szerencsére a 2000-es években ezeknek a könyveknek a száma gyarapodott, például Ilyés Gábornak az egyik legfrissebb kiadványát hadd emeljem ki, ami nagyon sok érdekes információt tartalmaz, a címe: Amiről az utcák mesélnek. Szakszerűen, tematikusan összeállított kötet. Aki szeretné megismerni a város történetét, könnyen eligazodhat ennek a könyvnek a segítségével.

Történelmi festmények

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon hogyan alakult ki a történelem iránti érdeklődése.

– Úgy 9-10 éves lehettem, amikor kötelező olvasmányként a kezembe került Tatay Sándor Kinizsi Pál című regénye. Igazából ez az olvasmány fertőzött meg a történelem szeretetével, illetve az akkori klasszikus olvasókönyvek tele voltak Benczúr Gyula és Székely Bertalan szebbnél szebb történelmi képeivel. A képek és a történelem már akkor rabul ejtett, s egyre jobban érdeklődtem a múltunk iránt. A több mint egyórás belvárosi séta során sok-sok érdekességet hallhattak a résztvevők Nyíregyházáról és épületeinek múltjáról.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában