VMKK

2020.10.28. 08:34

Csipkecsodák kiállítása

A szépkorú alkotók utóbbi két évben készült munkáit egy hónapig láthatják az érdeklődők.

A kiállítást kedden nyitották meg

Fotó: Pusztai Sándor

Süsü, mindenki kedvenc egyfejű sárkánya és Frédi, a kőkorszaki szaki is várja a látogatókat a Váci Mihály Kulturális Központban: a népszerű mesefigurák ügyes kezű és kreatív nyugdíjas alkotók horgolástudományának köszönhetően láthatók az intézményben. A horgolt figurák mellett a szépkorú kézművesek csipkézéssel készült terítői és díszei, ünnepi dekorációi, sőt ruhadarabjai is megtekinthetőek a Csipkecsodák című kiállításon a központ első emeleti kiállítóterén.

Igazi hagyomány

– Minden második évben megrendezzük a csipkekiállítást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a nyugdíjasoknak: ilyenkor bebizonyíthatják, hogy igenis aktív életet élnek, és hasznosan töltik a mindennapjaikat – mondta el a tárlat megnyitóján Szabóné dr. Csiszár Gabriella, a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség elnöke. Hozzátette: az egyik évben a kézimunkákat, a másikban pedig a csipkealkotásokat várják a helyi szépkorúaktól, így minden alkalommal két év termését mutatják meg az érdeklődőknek.

– Nagy hagyományokkal bíró, értékes kiállítást nyithatunk meg a közönség előtt, hiszen már 2008 óta gyűjti össze a kézműves alkotásokat a nyugdíjasszövetség, mi pedig 2010-től adunk helyet a tárlatnak, és segítünk a szervezésben – emelte ki Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója. – Most tizenhét alkotó hozta el munkáit az intézménybe. Ezt a kezdeményezést a jövőben is támogatni fogjuk, és bízom benne, hogy jövőre már járványmentes körülmények között örülhetünk a kiállításnak. Ebben a mindannyiunk számára kihívásokkal teli időszakban nagy öröm megnyitni egy ilyen eseményt, mert ilyenkor érezhetjük, hogy a nehézségek ellenére is tudunk értéket teremteni.

– Mindig nagy örömmel érkezek az ehhez hasonló rendezvényekre. Megdöbbentő látni, hogy milyen csodák kerülnek ki az értő kezek közül, ilyen alkotókra mindig szükség van – hangsúlyozta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés elnöke.

A kiállítást november 24-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában