Nagyecsed

2020.10.19. 17:30

„Én abból merítek, amit megéltem”

Az énekesnő a világzene legjelentősebb kitüntetését kapta.

Fotó: Farkas András

– Óriási megtiszteltetés, hogy második magyarként – a Muzsikás együttes volt az első, a szerk. – és első cigányként megkaptam ezt az elismerést – mondta lapunknak Lakatos Mónika, aki hamarosan átveheti a népzene/világzene műfajának legjelentősebb nemzetközi kitüntetését, a Womex életműdíjat. A Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a Romengóval kétszer is bekerült a World Music Charts Europe világzenei lemezlista első tíz helyezettje közé, és ez sikerült szólóanyagával, a Romanimóval is.

Kettős identitása van

Lakatos Mónika az első dalait családi körben tanulta meg, 1996-ban megnyerte a Ki mit tud? népdal kategóriáját, 2000 és 2003 között a Romano Dromot erősítette, a meghatározó formációja pedig a Romengo zenekar, melynek zenészeivel – köztük férjével, Rostás „Mazsi” Mihállyal – az oláhcigányság zenei hagyományait vegyítik más hangzásokkal. Az énekesnő úgy fogalmaz: kettős identitása van.

– Oláhcigány és magyar vagyok egyszerre, amitől több vagyok, nem pedig kevesebb. Mind a kettő az enyém, mind a kettő egyformán igaz, mind a kettő az anyanyelvem. A díjnak azért örülök különösen, mert felhívja a figyelmet arra, milyen értékes a cigány zene, és arra is, hogy van helye a műfajok között.

– Számomra, számunkra a zene nem csak az önkifejezés eszköze: azért is fontos, mert a segítségével hitelesen tudjuk átadni azt az örökséget, amibe beleszülettünk, amiben felnőttünk, s amiben élünk. Nem volt egyértelmű, hogy énekesnő leszek, de a családomban többen is zenéltek, és amikor egy pár lettünk a férjemmel, aki nagyecsedi, és aki a szintén nagyecsedi unokatestvéreivel több formációban is zenélt, már nem volt kérdés, hogy ez az én utam.

Nagyon nagy dolog, hogy Mazsival együtt zenélhetünk, és hogy a kultúráról, művészetről is hasonlóan gondolkodunk.

Akárcsak ő, én is autodidakta módon tanultam énekelni, és örömmel tölt el, hogy olyan közösségben nőhettem fel, ahol együtt voltak cigányok és nem cigányok, és ahol valódi élményeket szereztünk. Én abból merítek, amit megéltem, a közösségben átélt érzések, események biztos alapot jelentenek az életemben. Sajnálom, hogy a mai fiatalok egyre kevesebb helyen tudják ezt megélni, de azt is tudom, hogy ez egy élő kultúra, ami képes a változásra – mondta az énekesnő, aki több formációban is zenél.

Ösztönzőleg hat rá

– A Romengóban a tradicionális dalok mellett saját szerzeményeket is előadunk, és mivel az oláhcigány zene befogadó, más stílusokkal, így például jazzel vagy akár flamencóval is színesíthetjük – arra viszont figyelünk, hogy a saját ízlésvilágunkon belül maradjunk. A hallgatókat Mazsival adjuk elő: ezek ritmustalan balladák, amelyeknek a szövege és a dallama a pillanathoz igazodik, és amelyek számomra a cigányság lelkét testesítik meg. A Lakatos Mónika és a Cigány Hangok együttesben a legletisztultabb formában szólalnak meg a cigány dalok ismert vagy egyelőre kevésbé ismert zenészek közreműködésével – mesélte Lakatos Mónika, akitől azt is megkérdeztük, a díj hogyan befolyásolja az életét, a munkáját.

– Ez egy életműdíj, de nem valaminek a végét jelenti! Arra ösztönöz, hogy a továbbiakban is profi módon, a lehető legnagyobb odaadással mutassuk be a zene segítségével a cigány hagyományokat és kultúrát, s hogy új dolgokat találjunk ki. A díj más előadókat is motiválhat, de abban is bízom, hogy ennek hatására olyanok is kíváncsiak lesznek a zenénkre, akik korábban nem ismertek bennünket – tette hozzá.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában