Sóstói Múzeumfalu

2020.10.08. 13:53

Jó pásztorok hagyatéka

Újfajta, eddig a múzeumfaluban még be nem mutatott hagyománykinccsel ismerkedhetünk meg hamarosan.

Még nem halt ki a mesterség teljesen, aminek a skanzenben a mélyére pillanthatunk

Fotó: Dodó Ferenc

Újabb különleges hagyományőrző és hagyományismertető rendezvénnyel várja a közönségét a Sóstói Múzeumfalu október 17-én, ahová azért is érdemes kilátogatni, mert a járványhelyzet sajnos eddig több hasonló, és betervezett rendezvénytől megfosztotta eddig a néphagyományok elkötelezett híveit. Néhány rendezvény elmaradt, míg a megtartottakat csak korlátok között tudták megtartani a skanzenben.

A most bemutatkozó Pásztorok világa elnevezésű program eddig hiányzott a közgyűjtemény kínálati palettájáról, pásztorhagyományokkal – ami az őszi betakarításhoz és az állatok behajtásához is szorosan kapcsolódik – még nem foglalkoztak. Mivel a szervezők ezúttal sem szeretnék elmulasztani a kötelező óvintézkedések betartatását, minden programelem nyílt térbe, a múzeumfalu élő portáira kerül, de az egész napos, 9 órától 17 óráig folyamatos kínálatra ezúttal sem panaszkodhat majd senki, tudhattuk meg előjáróban az intézmény vezetőjétől, dr. Szabó Saroltától.

A részletekről már Kácsor Ignácz Gabriella programszervező lebbentette fel a fátylat, nem mulasztva el arra is felhívni a figyelmet, hogy egy eltűnőben lévő, illetve néhány elemében még itt-ott fellelhető életforma megelevenítése nem csupán érdekes, de fontos kötelesség is.

– Enyém az egész határ címmel Petrilla Attila nyitja a programkavalkád sorát 9.30-tól, aki a pásztorhierarchiáról, a pásztorok hírközlési szokásairól, viszonyukról az állatokhoz, és az állatgyógyításról tart előadást a nagyhódosi portán. Ezt 10.30-tól meg is ismétli a később érkezők érdekében. Vígan élem világom címmel 10, 12 és 14 órakor a jánkmajtisi portán már azt is megtudhatjuk nyíregyházi táncosok segítségével, hogyan szórakoztak a pásztorok. Ehhez a Lajtorjás együttes húzza a talpalávalót. S hogy mi a dolga egy bojtárnak a csikósok, juhászok, gulyások között, nos ez is kiderül ugyanitt mindhárom időpontban. Azt már most eláruljuk, hogy nem lehet bojtár, aki nem állja ki a hétpróbát, így aztán bátor vállalkozók az erejükről tánctudásukról, de még az észjárásukról is számot adhatnak, minek jutalmaként ajándék és oklevél is dukál. Innen nem messze, a kállósemjéni portánál Márton Sándor bőrdíszműves, és Szűcs Gergely fafaragó mutatja be, milyenek is azok – a még ma is szorgos – „hagyományoktól megáldott kezek”, és mivel Márton Sándornak kétszáz évre visszamenőleg minden őse pásztor volt, vele elbeszélgetni is érdemes lehet – sorolta a programszervező.

Mindezeken túl természetesen nézhetünk majd rövidfilmeket a pásztoréletről a skanzenmoziban, a hajdúböszörményi csengőgyűjtő, Fekete Barna csengői, kolompjai között pedig bizonyára sokak találnak rácsodálkozni valót. Lesz pulyasarok népi játszóházzal, 11 és 13 óra között a barabási iskolás udvaron magyar pásztorkutyafajták mutatkoznak be, amelyet meg is lehet simogatni, és pásztorfinomságokból – a tiszavasvári öhönből, a pásztortarhonyából és finom pörkötökből – ugyancsak kóstolhatunk a besztereci, anarcsi, és tiszadobi portán, miközben az anarcsi ház kemencéjében a múzeumfalu Magdi nénijének finomságai sülnek. A közönség akár az ilyenkor szokásos őszi munkálatokba is belekóstolhat, lesz kukoricamorzsoló, csuhézás, csengős bárányka készítés, valamint az őszidőn már időszerű gyertyamártás. De nem baj, ha az erőnkből november 14-ére is tartalékolunk valamennyit, ugyanis akkor tartják a szezonzáró Márton-napot, és nem bánjuk meg, ha abból se maradunk ki.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában