kiállítás

2020.10.16. 13:44

Képei fényt visznek a szürkeségbe

D. Papp Sándor több mint harminc festményéből nyílt kiállítás.

20201016_NYH_D. Papp Sándor_70 év 70 cspda festmény kiállítás a Kállay házban_DF_KM

Fotó: Dodó Ferenc

A nemrégiben átadott, impozáns Kállay Gyűjteményben 70 év – 70 csoda címmel nyílt válogatáskiállítás D. Papp Sándor festményeiből pénteken. Az idén hetven esztendős művész nem először mutatja be alkotásait a nyíregyházi közönségnek, körülbelül egy évtizede már elhozta a képeit a megyeszékhelyre.

Egy időre felhagyott a festéssel

– Hagyomány már, hogy mielőtt megnyitok egy tárlatot, megnézem a kiállított alkotásokat. Csütörtök délután feljöttem hát a Kállay Gyűjteménybe, körbejártam a kiállítóteremben, majd elindultam a folyosón, de még valami miatt visszanéztem. Nem volt teljesen felkapcsolva a világítás, és azok az erős színek, a látásmód, a stílus, amivel D. Papp Sándor dolgozik, szinte ragyogott: fényt vitt a szürkeségbe – mondta dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere, aki barátjaként köszöntötte születésnapja alkalmából a mátészalkai művészt.

– Van már harminc éve is, hogy egy budapesti kiállítás után elgondolkodtam azon, miből fognak megélni a gyermekeim. Úgy döntöttem, hogy szüneteltetem a festészetet, alapítok egy céget, hátha azzal megalapozhatom a jövőjüket. Ez sikerült ugyan, de rájöttem, hogy nélkülem is boldogultak volna. Ma már ők vezetik a vállalatot, én pedig visszatérhettem a művészet világába – tekintett a múltba D. Papp Sándor, aki szeretett volna egy, az eddigi pályáját felölelő tárlatanyagot bemutatni Nyíregyházán.

A virágportrétól az absztraktig

– A kiállított képek között vannak virágportrék, amik még a nagy szünet előtt készültek, az újrakezdés után vászonra vitt erdélyi tájakat, székely, csángó, gyergyói házakat ábrázoló festmények, de beválogattam néhány absztrakt, az érzéseimet kifejező outsider art – a többi festészeti stílussal össze nem egyeztethető – alkotást is. Hazaszerető emberként a magyar legenda- és mondavilág is foglalkoztat, így két ilyen jellegű munkámat is elhoztam – sorolta a festőművész. Hozzátette: a kiállítás különlegessége, hogy kisunokája négy rajzát is megtekinthetik a gyűjtemény látogatói.

Dohanics László, az intézmény megbízott vezetője két izgalmasnak ígérkező programra hívta fel a figyelmet: november 4-étől 2021 március végéig látogatható a Jósa András Múzeumban Rippl-Rónai József százhatvan alkotást felvonultató életmű-kiállítása, míg a Kállay Gyűjteményben november 29-étől az év végéig nagyszabású, nagyrészt szabadtéri karácsonyi meglepetéssel készülnek.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában