mzsk

2020.10.02. 08:22

Kiderült, létezik-e kutya-macska barátság

Mesés programmal várták a hallgatókat a megyei könyvtár dolgozói a magyar népmese napján.

Forrás: MZSK

Immár másfél évtizede, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án országszerte a magyar népmeséké a főszerep az óvodákban, iskolákban, könyvtárakban a magyar népmese napján.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár dolgozói az idén is lelkesen készültek az ünnepi alkalomra, ám a járványügyi helyzet miatt ezúttal kicsit másképp: a meseszerető gyermekeket és felnőtteket arra kérték, ne a könyvtárban, hanem otthon, a számítógép képernyője előtt heveredjenek le, majd az intézmény YouTube-csatonáján kövessék nyomon a kalandos, humoros, tanulságos történeteket – a könyvtári dolgozók előadásában.

A soknevű királyfi

A mesecsokor, amelyet a könyvtár megújult, modern ministúdiójában rögzítettek, napról napra több feliratkozót és elismerő lájkot vonz. A magyar népmese napján megismerhettük például a mezei egér, a kőleves, a szóló szőlő, a mosolygó alma és a csengő barack történetét, a cinkotai kántor és a soknevű királyfi sorsát, de „találkozhattunk” a fecsegő asszonnyal és az okos leánnyal is. Kiderült, létezik-e kutya-macska barátság, mi történik a bolond faluban, s hogyan áll helyt az ördög ügyvédje.

– Rengeteg pozitív visszajelzést, dicséretet kapott a Mesél a könyvtáros című online műsor! Még alig tettük le a mikrofont, sokan már a folytatást várják – mondta nevetve Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója.

– A dolgozóink örömmel vállalták a feladatot, hogy előadják kedvenc meséjüket. A pályázati forrásból és fenntartói támogatásból felújított ministúdiónkban jól vizsgázott a hangtechnika és a ­greenbox, amelyet a felvételek idején viccesen „Grimm-boxnak” neveztünk. Nekem nagy kedvenceim Mátyás király történetei, mert egyszerre érdekesek, humorosak és tanító jellegűek, ezért esett a választásom A cinkotai kántorra.

Mesélj a gyermekednek!

– A szórakoztatáson túl fontos üzenetet is hordoz ez a program s ez a jeles nap, nevezetesen azt, hogy a mesehallgatást és -olvasást nem lehet elég korán kezdeni. A szülők tehetnek a legtöbbet annak érdekében, hogy a csemetéik megismerjék és megszeressék a szép történeteket, majd ellátogassanak a (virtuális) könyvtárba, ahol tovább gazdagodhatnak élményekkel, ismeretekkel. Gyakran tévén vagy a számítógépen keresztül, „készen” kapják a meséket a gyerekek, rajzfilm formájában, ám legjobb, ha szülők olvasnak fel nekik esténként, így maguk képzelhetik el a cselekményeket, karaktereket a fantáziájuk segítségével – mutatott rá a könyvtárigazgató.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában