Glossza

2020.11.08. 15:30

A császlói öreg som végveszélyben

Szatmárban járva, ha csak tehetem, két fánál mindig megállok.

Máshol egy félezer éves fához iskolásokat visznek, hogy megtanulják a szűkebb haza értékeit becsülni

Forrás: KM-archívum

Az egyik Nagyhódoson van, a másik Császlón. Somfa mind a kettő. Nem nagyok, egyik se magasabb nyolc méternél – de a koruk! A hódosit százötven évre teszik a helybéliek, a császlói ennél is sokkal öregebb. Négy-ötszáz évesre becsülik, a szakemberek szerint ez Európa legöregebb somja. A falu alatti palotakertaljai dűlőben áll, amit mondanak Rácz-kertnek is, valamikor szép, gondozott gyümölcsös vette körül.

A gyümölcsöst azonban kivágták, a területet a rendszerváltáskor privatizálták, és a Bocskaival, Bethlen Gáborral egyidős fa évek óta sűrű kukoricatábla közepén fulladozik. A fa sajnos ma már beteg, messziről is látni, hogy száradnak az ágai. Hivatalosan ugyan van gazdája, de a valóságban nincs, különben nem hagyná, hogy a szemünk előtt pusztuljon el ez a ritka kincs.

Hat éve írtam e sorokat, és a helyzet azóta sem változott. Sőt, romlott. Most is két-három méteresre nőtt tengeriszárak fojtogatják, alig látszik ki a kukoricatengerből. Jó harmada már elszáradt, láthatóan senki se törődik vele. Máshol egy ilyen fát általános tisztelet övez, százak, ezrek zarándokolnak el hozzá, fesztiválokat, ünnepségeket szerveznek köré. Máshol egy félezer éves fához iskolásokat visznek, hogy közelebb kerüljenek a múlthoz, hogy megtanulják a szűkebb haza értékeit becsülni, itt azonban az érdeklődőt csupán egy roskatag tájékoztató táblácska fogadja, azt is félig kidöntötte az idő.

Látva a fát övező tökéletes közönyt, egyértelmű, ma már csak civil összefogással óvható meg az öreg som: meg kell vásárolni a fát övező kukoricás egy darabját, s meg kell tiltani ott a növénytermesztést, a vegyszerek használatát. S miután erre az államtól nem várhatunk egy huncut fillért sem, nekünk kell összeadnunk ehhez a pénzt. Egyszer már megpróbáltuk, de nem sikerült. Én ezennel megismétlem a hat éve tett felajánlásomat: ha valaki a lebonyolítást vállalja, 50 ezer forinttal hozzájárulok a fa megmentéséhez. Remélhetően nem járunk úgy, mint hat éve, amikor egyetlenegy támogató jelentkezett csupán. Az se Szatmárból.

- Balogh Géza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában