Felavatták az épületet

2020.11.08. 15:45

Gyülekezeti házat avattak a gávaiak

Új gyülekezeti házat avatott a Gávai Református Egyházközség.

Sokáig üresen állt a gávai református templom szomszédságában lévő ház. A gyülekezet 2016-ban döntött úgy, pályázati forrásból megvásárolja és felújíttatja az ingatlant, ahol gyülekezeti házat alakíttat ki. Az elhatározást tettek követték, és a vasárnapi istentisztelet után, amelyet dr. Gaál Sándor esperes tartott, Nagy István agrár­miniszter jelenlétében fel is avatták az új közösségi teret.

Lelki ünnep

– A lelkünkben ünneplünk most – mondta az avatón dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Ilyenkor eszembe jut Hamvas Béla író, filozófus, aki arról írt, hogy a hétköznapokban az egyén kell hogy teljesítsen, hiszen munkába megyünk, gyereket nevelünk, templomba járunk, viszont az ünnepnapon a közösségé a főszerep. Az ilyen alkalmak azért válnak igazi ünneppé, mert lényegük mélyén nem az én, hanem a közösség áll. Nehéz, járvánnyal teli idők járnak, de volt ilyen a magyar reformáció születése idején is. A 16–17. században vészterhes időkben éltek a magyarok. A reformáció elterjedésével akkor Európa és Magyarország történelme egészen más irányt vett, a reformációnak is köszönhetően megőriztük a nyelvünket, vallásunkat és magyarságunkat. Adjunk hálát ezért a gyülekezeti házért, ahová minden támogatás, adomány szívből jött és jó helyre került. A gávai gyülekezet ebben az évben lelkileg megerősödhet.

– Hálatelt szívvel állok mindannyiunkkal együtt a gyülekezeti ház előtt – emelte ki beszédében dr. Nagy István.

Egymásra figyelni

– Jó látni azt, hogy ilyen népes gyülekezet egyet akar, egy irányba megy. Ősi igazság az, hogy Isten az embert közösségbe teremtette. Azonban egy közösség még nem gyülekezet, ahhoz nem csupán egymásra, de egymás hitére is szükség van. Miközben hitben és lélekben is erősödnek a templomban, az egész közösség az Úrra figyel, s a keresztény embernek az is kötelessége, hogy gyülekezetben élje meg az együvé tartozást. A templomban Istenre, ebben a házban egymásra figyelünk. Ez az épület nem csak téglák és építőanyagok összessége, benne lesz az igazi érték, önök mint élő kövek.

A Vidékfejlesztési Program pályázatán 52 millió forintot nyert az egyházközség a vasárnap átadott gyülekezeti ház kialakítására. A régi épületet szinte teljesen lebontották és újjáépítették.

A komplexumban az iroda, a konyha, a raktár és a fürdőszoba mellett egy nagyobb közösségi teret alakítottak ki, és egy kisebb szobát. A nagyteremben a gyülekezeti találkozókat fogják tartani, a kis szobában a gyerek-istentiszteletet, valamint itt lesznek a kis csoportos beszélgetések is.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában