Nyugodjék békében

2020.11.12. 20:00

Pótolhatatlan űr a Rákóczi-imitátor után

Siposné Szász Krisztina közösségszervező ötlete volt, hogy a tarpaiak kérjék fel Kelemen Csabát.

Kelemen Csaba II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelmet személyesítette meg

Forrás: KM-archív / Pusztai Sándor

Hatvanöt esztendős korában elhunyt Kelemen Csaba színészművész, az egri Gárdonyi Géza Színház tagja. A tarpai kuruc rendezvényeken évek óta ő személyesítette meg II. Rákóczi Ferencet. – Egy nagyon jó embert ismertem meg a személyében – mondta dr. Kelemen Béla, aki Esze Tamást alakította az ominózus programokon. – Korhű ruhába beöltözve, átmaszkírozva, megfelelő alázattal, hiteles orgánummal testesítette meg Rákóczit. Olyannyira átadta az érzületet, amivel igazi kultúrélményben részesített bennünket.

Dr. Kelemen Béla mint Esze Tamás
Fotó: KM-archív / Pusztai Sándor

Fejedelmi ünnepség volt: méltó módon emlékeztek meg a vezérlő fejedelem születésének 343. évfordulójáról – számoltunk be a tavaly márciusi rendezvényről. Mindez sajnos már csak történelem. Ugyanis a II. Rákóczi Ferencet megtestesítő színművész, Kelemen Csaba a napokban elhunyt.

Ápolják a hagyományt

Az ominózus tarpai rendezvényen a roppant hiteles imitátor ezekkel a szavakkal nyitott:

„Megjöttem, megjöttem, mivel elszántam magam a fegyveres harcra. És sorsomat, életemet édes hazánk, régi szabadságunk javára kívánom szentelni. Engedelmesen követem hazám parancsát, és véremet minden privátumra való vágyakozás nélkül kiontani kész vagyok. De tőletek is azt várom, hogy elöljáró tisztjeiteknek engedelmeskedjetek, a haza örökös megmaradásának ügyét kívánjátok szolgálni.”

A tarpaiak rendkívül fontos szerepet játszottak a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban. Ápolják, tisztelik a hagyományukat. Minden évben hozzátettek egy pluszt a megemlékezéseikhez. Siposné Szász Krisztina közösségszervező ötlete volt, hogy kérjék fel Kelemen Csabát II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem megszemélyesítésére.

– Igazán kiváló választás volt Csaba. Egy nagyon jó embert ismertem meg a személyében – sóhajtott egyet dr. Kelemen Béla, aki Esze Tamás szerepébe bújt a jeles tarpai rendezvényeken. A most 2400 lelkes település szülötte volt az egyszerű sókereskedő, neki is köszönhető, hogy 1703 tavaszán Rákóczit nyerték meg a szabadságharc ügyének. A kuruc brigadérost tartották a szabadságharcot előkészítő tiszaháti felkelés vezéralakjának. – Öt éve, 2015 májusában egy pénteki napon konferenciát tartottunk Tarpán. Történészek, szaktanárok, hagyományőrzők vettek részt a rendezvényen, aminek dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem akkori rektora volt a moderátora. Elemeztük Mányoki Ádám festményét is, és arra a következtetésre jutottunk, hogy II. Rákóczi Ferenc volt a magyarság egyik legkarakteresebb férfiarca. Másnap találkoztam először a vezérlő fejedelem bőrébe bújt Kelemen Csabával. Hihetetlen volt a látvány: korhű ruhába beöltözve, átmaszkírozva, megfelelő alázattal, hiteles orgánummal testesítette meg Rákóczit. Ahogy belovagolt, ahogy megjelent, ahogy megszólalt, megelevenedett a múlt: pedig csak önmagát adta a színművész. Olyannyira átadta az érzületet, amivel igazi kultúrélményben részesített bennünket.

Szomorú szívvel

Az egykori polgármester, dr. Kelemen Béla (aki Esze Tamásként a beregi nagyközség főterén a szabadságharc zászlajának kibontása után felolvassa a breznai nyilatkozatot) csupa pozitív emléket őriz névrokonáról.

– Átöltözve, civilben, a kultúrház terített asztalánál, egy pohár jóféle szilvapálinkával a kézben nagyon barátságos, közvetlen volt Csaba. Lehetett vele beszélgetni az életről, a művészetről. Sokan szerettek volna a közelébe kerülni, elvégre ritkán találkozni „II. Rákóczi Ferenccel”. Csak köszönettel tartozunk neki azért, hogy elhozta Tarpára a markáns arcot. A kurucok mély fájdalommal vették tudomásul a halálhírét, szomorú szívvel búcsúzunk tőle.

Kelemen Csaba színészművész, az egri Gárdonyi Géza Színház tagja 65 éves korában hunyt el koronavírusban.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában