Családfakutatás

2020.11.11. 15:54

Történelmi kincsek, értékek nyomában

Megyénkben sokan éltek olyanok, akik jelentős szerepet játszottak Magyarország múltjában.

Odescalchi Miklós és repülőgépe

A tavalyi évben elkezdett családkutató találkozókat ebben az évben csak egy rendezvény tudta követni az egészségügyi veszélyhelyzet miatt, holott egyre nagyobb az érdeklődés a történelmi foglalkozások iránt.

– Továbbra is szeretnénk népszerűsíteni a helytörténetet és családkutatást, valamint továbbra is az a szándékunk, hogy segítséget nyújtsunk a kutató társaknak a minél eredményesebb munkához, ezért a „Szabolcs vármegye és vele határos vármegyék” elnevezésű közösségi oldalon tartjuk a kapcsolatot az érdeklődőkkel – tájékoztatta szerkesztőségünket Nagy István főszervező.

Jelentős családok

– A céljaink között szerepel a megyeszékhelytől távolabb fekvő települések bemutatása, hiszen elmondhatjuk, hogy gyakran a legkisebb települések is olyan fontos múlttal és értékekkel rendelkeznek, amikről sajnos nincs tudomásunk. Ezeken a településeken is voltak fontos történelmi események s éltek olyan emberek is, akiknek a cselekedetei nemcsak a helyi közösség életét, hanem akár az egész nemzetünk sorsát meghatározták. A legutóbbi internetes rendezvényünkön Tábori Tibor helytörténész előadásából ilyen településként ismerhettük meg Ibrányt. Beavatott bennünket a város és a környező települések fejlődésében nagy szerepet játszott Lónyay, Odescalchi és az Ambrózy családok életébe, a családtagok nemegyszer tragikus sorsába.

Békeajánlat – repülővel

– Hallhattunk többek között az Odescalchi családdal rokoni kapcsolatban álló XI. Ince pápáról, gróf Apponyi Albert fiáról, Györgyről is, akik mind az olasz és mind a magyar történelemben is jelentős szerepet játszottak.

– Szó volt többek között a II. világháború alatt történt kiugrási kísérletről is, amikor Horthy Miklós kormányzó békeajánlatát próbálta repülőgépével eljuttatni herceg Odescalchi Miklós a szövetségesekhez. Sajnos, a németek elfogták, és miután átadták a nyilasoknak, azok 1945 januárjában kivégezték.

– Tábori Tibor mesélt arról is, hogy miként segítette elő a Tisza szabályozása a dohány- és a gyümölcskertészet meghonosítását és az Ibrány környéki tanyarendszer kialakulását. Mindebben nagy szerepe volt Sédeni Ambrózy György újító és reformokat bevezető munkásságának – folytatta Nagy István. – Az érdeklődők megtudhatták azt is a helytörténésztől, hogy az országban is ritkaságszámba menő meleg vizes fürdő épült az Ibrányhoz tartozó Nagyerdőtanyán az ott szolgáló cselédek és dohányosgazdák részére, az ott dolgozó nők számára pedig ingyenes egyenruhát is biztosítottak.

– Az ibrányi emberek nem felejtették el a múltjukat és azokat sem, akik sokat tettek a városuk fejlődéséért, az ott élők boldogulásáért. Bizonyítja ezt az a nemes kezdeményezés is, hogy emléktáblát szeretnének állítani Ambrózy György huszárkapitány tiszteletére.

– A katonatiszt az I. világháborúban az orosz fronton az élete kockáztatásával vitt hírt az első lovas hadosztálynak az előrenyomuló nyolcadik orosz hadsereg támadásáról, és így nem estek áldozatául a magyar katonák az ellenség rohamának.

Később avatják

Ambrózy György emléktábláját október végén szerette volna felavatni az ibrányi önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium, azonban a pandémia miatt későbbre kellett elhalasztani a múltidéző ünnepséget.

– Akiknek sikerült felkeltenem az érdeklődésüket, a közösségi oldalunkon utólag megtekinthetik nemcsak ezt az előadást, hanem majd az elkövetkező rendezvényeinket is – tette hozzá befejezésül Nagy István.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában