Nyíregyháza

2020.12.08. 15:42

Digitális múzeumi túra a polihisztor Jósa Andrással

A Jósa András Múzeum december 1-jén ünnepelte megalapításának 152. évfordulóját.

Bepillantást nyerhetünk a múzeum névadójának mindennapjaiba | Fotó: múzeum

„A nyíregyházi Jósa András Múzeum: a Szabolcs megyei Régészeti Társulatból sarjadt ki, Nagykállóban, a megye régi székhelyén, 1868. december 1-én” – írta a centenáriumon, a gyűjtemény történetét bemutató áttekintésében Csallány Dezső egykori igazgató.

A Jósa András Múzeum tehát egy hete ünnepelte fennállásának 152. évfordulóját, ebből az alkalomból digitális múzeumi sétán nyerhetünk betekintést a névadó életébe.

Bepillantást nyerhetünk a múzeum névadójának mindennapjaiba | Fotó: múzeum

A Volt egyszer egy EMBER című virtuális tárlatból kiderül, ki is volt valójában. Krúdy Gyula így idézi meg előttünk alakját: „Jósa András bátyámnál kedvesebb, eredetibb, értékesebb regényalak kevés járt magyar talajon… Regényt kell írni róla…” – nyilatkozta róla egy margitszigeti interjúban.

„A hóbortos és európai tudós, a nyírségi honfoglalók sírásója; a kiskirályokból való figura; röpke gavallér; legjobb orvos fél Magyarországon, kinek csodatetteit bízván zenghetné a lant; félig csodatevő fantom, félig elkésett lovag a régi duhaj Magyarországból; zsebkéssel operáló doktor; tudós orvos, ki lobogó hajjal futott kétkerekű kocsiján; rugalmas, ellentálló, mint az agár és változatlanul egyforma, mint a nyírségi homok; bölcs és bolond volt, szent és hiszékeny magyar ember volt.”

Két kiállítóterem és egy kvíz

A kiállítás témája és célja egy izgalmas keresztmetszetet adni a múzeumalapító gazdag életéből, mely átszeli a 19. század második felét, és lezárul az első világháború végével. Jósa András életútját és munkásságát szinte lehetetlen vállalkozás néhány szóban bemutatni, a róla szóló kiállítás erre tesz kísérletet. Egykori rendhagyó dolgozószobája a látogatók elé varázsolja lénye sokszínűségét, illetve belecsöppenhetünk egy ásatási jelenetbe is – olvasható a múzeum közösségi oldalán.

A digitális túrán bejárhatjuk a Jósa András személyes tárgyait bemutató orvosi és műhelyszobát, ahol a piktogramokra kattintva információkat kapunk a polihisztor munkájáról, életéről, hobbijairól és családjáról, míg a másik helyiségbe „lépve” régészettel kapcsolatos emlékei, anyagai között kutathatunk.

A virtuális séta után egy rövid, tíz kérdésből álló kvízt is kitölthetünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában