Biri

2020.12.01. 16:18

Hercegék zenéje vérpezsdítő, „király”

A pandémiás helyzetben a biztonsági intézkedések miatt sok fellépése elmaradt a Terne Cserhajának.

A Terne Cserhaja legutóbb az Első Nyíregyházi Lions Club virtuális bálján lépett fel

Fotó: Demarcsek György

A Magyar Tehetséggondozó Társaság legfrissebb kiadványa stílszerűen a Tehetség nevet viseli 28 éve. A friss, ropogós, vaskos összeállítás egyik címlapsztorija a Biriben működő Terne Cserhaja (Fiatal Csillagok) zenekar története. Balázs Sándor „Herceg”, Oláh József, Kozák Béla és Lakatos Zoltán „Junior” a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, Demarcsek Zsuzsa intézményvezető felfedezettjei, istápoltjai.

A Szigeten is felléptek

A kiadvány címlapja | Fotó: KM-reprodukció

– Négy éve alakult meg az együttes. A fő csapásirányunk az autentikus cigányzene. Tavaly nyáron hatalmas megtiszteltetés ért bennünket: a Sziget Fesztiválon mutatkozhattunk be. A paszabi Parno Graszt zenekar két tagjával álltunk színpadra Magyarország legnagyobb könnyű­zenei fesztiválján.

Nekünk zsigerből jön minden, és ettől király az egész – mondta „Herceg”. A közösségi oldalukon kiírták: „Nagyon nagy bulit csináltunk a táncosokkal, köszönjük a lehetőséget!” A tamburás Oláh Józsefet egyébként rokoni szálak kötik a Parno Graszthoz.

 

A pandémiás helyzet az ő életüket is átalakította, hiszen a biztonsági intézkedések miatt elmaradt sok fellépésük. A tavaszi digitális oktatás mellett nagyon várták azokat az alkalmakat, amikor végre közösen tudtak zenélni, a szenvedélyüknek hódolni. Egyórás koncertrepertoárral rendelkeznek, mindezeken túl kiváló színjátszók is.

Hodászi gyűjtések

Képzésüket, fejlődésüket a Csoóri Sándor Alap is támogatja. Céljuk az autentikus cigányzene népszerűsítése, elsősorban a hodászi gyűjtések feldolgozása, másrészt pedig az erdélyi magyar népdalok megtanulása és saját képükre formálása. A rendkívüli zenei tehetségek sokféle zenei stílusban jártasak. Az erdélyi magyar népzenével Demarcsek Zsuzsa ismertette meg a fiatalokat, a feldolgozásban pedig Oláh József, a Parno Graszt frontembere segített nekik.

A Terne Cserhaja zenekar szeretne belátható időn belül önálló CD-vel is előrukkolni. A legnagyobb videomegosztó portálon többek között az „Oppodrom”, a „Tutti frutti”, „A menyasszony szép virág” és a „Jaj, de bajos, ki egymást nem szereti” című feldolgozásaikat is meg lehet nézni, hallgatni – vérpezsdítőek a dallamok.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában