elő­adás-sorozat

2021.01.23. 20:26

Az online térbe költözik a tudomány

Elsősorban a középiskolásokat célozza meg az anyanyelvi elő­adás-sorozat.

MI

A diáknyelv szellemes és ötletes, de a felnőttekkel szemben inkább kerüljük

Forrás: illusztráció / shutterstock

A TIT Jurányi Lajos Egyesülete az elmúlt években számos tudományos-ismeretterjesztő előadást tartott meg a magyar kultúra napja, a kutatók éjszakája, a magyar tudomány ünnepe, a magyar nyelv hete alkalmából. A pandémia az egész világot kizökkentette a megszokott menetéből, így a hagyományos tudományos ismeretterjesztést is.

– Egyesületünk célja, hogy ebben a kihívásokkal teli időszakban a tudomány, a kultúra változatos témaköreiben a régi előadások új köntösben, immáron az online tér világában eljussanak mindenkihez. A TIT-Online előadás-sorozatunk 2021-ben indul útjára azzal a reménnyel, hogy tudományos előadásaink ezen új formában még messzebb jutnak a földrajzi határokat is átlépve – számolt be dr. habil. Minya Károly, a nagy múltú egyesület alelnöke, hozzátéve: elsősorban a középiskolásokat megcélozva került fel az egyesület honlapjára az anyanyelvi előadás-sorozat négy része.

Kölcseytől a nyelvjárásokig

Kölcsey Ferenc Himnuszának nyelvi elemzése című elő­adása a magyar kultúra napja alkalmából készült el. – Az előadás segítségével az elfeledett szavak nyomába eredhetünk, értelmezzük azokat a kifejezéseket, amelyek már napjainkban nem használatosak, alig tudjuk a jelentésüket. Így például szó lesz arról, hogy mit jelent a plántálád szó, miért bús Mátyás serege, ha győzedelmeskedett, és milyen szóalakkal fejeztük ki az elbeszélő múlt időt – tájékoztatott az alelnök.

A Rovaniemi, a finn Mikulás hazája című előadás diaképek segítségével mutatja be, hogy hol lakik a finn Mikulás, be lehet pillantani a házába, gyönyörködni a környező festői téli tájban, és ellátogatni a Mikulás-parkba, ami valójában egy barlang. – Ha valaki kíváncsi arra, mit jelent a bodabácsi, bödekati, fűzkacsa és gatyelinka­bogár, az feltétlen nézze meg a Magyar nyelvjárások című rendhagyó nyelvtanórát! Hallhat arról, hogy melyek a legnagyobb nyelvjárásaink, miként csoportosíthatjuk a nyelvjárási szavakat, és mit jelent a szóföldrajz. Az előadást nyelvjárási hangbejátszások színesítik – engedett betekintést a rendhagyó nyelvtanórába dr. habil. Minya Károly, aki a durva és ötletes, színes és játékos diáknyelvet mutatja be a Diáksóderparti című videójában.

Nem mind Arany, aki költő

Az alelnök hangsúlyozta, a diáknyelvi szöveg akkor helytálló, ha a fiatalok egymás között kommunikálnak, a tanárokkal vagy az általuk tisztelt felnőttekkel nem helyes így beszélni.

– A diáknyelv szellemes, ötletes, ami dicsérendő, de gyakran belekerülnek a trágár formák is. A kreativitást jól példázza a macskabenzin kifejezés, ami a tejet jelenti. További érdekesség, hogy mennyi diáknyelvi kifejezés volt már a 19. században is az elégtelenre: a buci, a bunkó és a rutyi szavak mind a sikertelen osztályzat megnevezésére szolgáltak – derül ki a nyelvész előadásából, melyből azt is megtudhatjuk, hogy rengeteg angol szó bukkan fel a középiskolások nyelvhasználatában. – Egyre több fiatal „chillezik” vagy „offol”. Előbbi a nyugalom, pihenés kifejezésére szolgál, míg az utóbbinak nagyon sok jelentése van: használják kihagy, megsért értelemben, de akkor is, ha valaki kihozza valamiből a maximumot – tudtuk meg dr. habil. Minya Károlytól.

Ezenkívül megismerhetjük a Wellhello együttes új kifejezéseit és azokat az emotikonokat, amelyek más értelműek lettek, mint aminek szánták őket.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában