Nyíregyháza

2021.01.14. 20:00

Hegesztőpisztoly a szobrász kezében

A pandémia idején több idő jutott arra, hogy alaposabban megismerkedjen új technikákkal a képzőművész.

M. Magyar László

A mindszenti ünnepségen | Fotók: Németh Erika archívuma

Valamennyiünk életét alaposan felforgatta az elmúlt esztendőben a koronavírus-járvány. Az év elején megfogalmazott tervekből, ötletekből szinte semmi sem valósult meg, szinte mindenki újratervezte életét és mindennapi tennivalóit. A Nyíregyházán élő Németh Erika szobrászművészt arról kérdeztük, hogyan élte meg az előző évet.

A legtermészetesebb állapot

– Mint oly sok embernek, a 2020-as esztendő sok kihívást hozott a számomra is, a vírushelyzet addig még ismeretlen kérdéseket vetett fel. Alkotóként nem jelentett akkora változást, hiszen egy képzőművész mindig is egyedül, alkotás közben érzi a legjobban magát. Számomra az a helyzet, hogy egyedül lehetek a gondolataimmal, és dolgozhatok a szobromon, rajzomon, a legtermészetesebb állapot.

– Ennél több örömöt csak az olvasás, a múzeumok felfedezése, a színházak, hangversenyek látogatása jelent nekem. Ezek viszont korlátozottan vagy csak virtuálisan álltak a rendelkezésemre – mondta érdeklődésünkre a képzőművész, aki a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum pedagógusa is.

A mindszenti ünnepségen | Fotók: Németh Erika archívuma

– A tanári munkám természete is nagyon megváltozott. A digitális tanítás mellett jóval problémásabb a saját művészi munka beiktatása. Hiába van úgymond otthon az ember, a folyamatos online óratartás gyakran elhúzódik több órával a munkaidőn túl, sőt olykor a hétvégére is benyúlik.

– Mivel igyekszem a diákokat a legteljesebben megérteni, hiszen ez a nehéz helyzet őket hatványozottan érinti, fel kell áldoznom a saját alkotói munkám idejéből is. A tanítványaim szeretete, az értük érzett felelősség motivál. A személyiségük, a gondolataik megismerése örömmel tölt el, a fejlődésük segítése érdekében vállaltam ezt a szép hivatást.

Kiállítás Bécsben

– Számomra a kiegyensúlyozott életet az alkotás és a művészetekkel kapcsolatos foglalkozás jelenti. A 2020-as év jelentős sikereket hozott a szakmai munkámban. Felkérést kaptam egy osztrák magángalériától, s a meghívásnak köszönhetően a nyáron, a vírusjárvány két hulláma között bemutatkozhattam egy közös kiállításon Bécsben Virgilius Moldovan szobrászművésszel. A fogadtatás nagyon kedvező volt, számos ismeretséget kötöttem, és együttműködési lehetőségek nyíltak meg előttem.

A bécsi kiállításon

– Az a megtiszteltetés is ért, hogy négy szobrászművész-kollégámmal együtt felkérést kaptunk Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatától, hogy egy versenypályázat keretében készítsünk szoborterveket a Nemzeti összetartozás emlékművéhez, amelyet 2021-ben szeretnének elkészíteni. Ezen a pályázaton dolgoztam nyáron. Nagy kihívás s egyben nagyon szép feladat volt a számomra. A pályázaton nem én nyertem, de nagyon sok szép élménnyel lettem gazdagabb. Nem sokkal utána tudtam meg, hogy egy másik pályázaton, amit szintén a trianoni témakörben hirdettek meg, az én pályázatom nyert.

– Ezt az alkotást Mindszent önkormányzatának készítem majd. Elmélyült, igazi, szép szobrászmunkára ad lehetőséget. Mindszent egyébként fontos hely a számomra, tavaly nyáron Mindszent Város Tiszteletbeli Polgára kitüntetést kaptam a település művészeti életében kifejtett tevékenységemért.

Az alkotás mellett a művészetszervezői munkáját is folytatta Németh Erika a lehetőségekhez képest. Bár a vírus miatt szüneteltetni kellett a nyíregyházi Artikon Galéria kiállítási programját, de a megyeszékhely képzőművészeit összefogó Hadron Művészeti Egyesület tevékenységét online is folytatni tudta. A vírus miatt későbbre tolódott a Hadron nagyszabású bemutatkozó kiállítása Rzeszówban. A művészek lelkesen várták ezt a kiállítást, hiszen a lengyel város múzeumában közel 90 nagy méretű műalkotást mutattak volna be.

Olajportrék, acélszobrok

– Az egyesületünk tagjai pályáztak Zsédely Tímea amerikai kurátor New Yorkban szervezett kiállítására is, amit aztán szintén későbbre halasztottak nagy bánatunkra – folytatta Németh Erika. – A sok szabadidőmet arra használom fel, hogy most számos olyan művészi munkába fogok bele, amiben nem vagyok jártas, de mindig szerettem volna jobban megismerni, művelni.

– Elkezdtem klasszikus fegyelmezettséggel akril- és olajportékat festeni, ezek a technikák nagy gyönyörűséget jelentenek nekem. Több időm jut arra is, hogy sokkal mélyebben foglalkozzam a hegesztéssel. Acélszobrokat készítek hegesztéssel, maratással a lengyel Antypody Team felkérésére. Közös kiállításra készülök ugyanis velük a GO MARS projektben – tette hozzá befejezésül a szobrászművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában