Tárlat

2021.02.03. 10:56

A fények festőjének alkotásait láthatjuk

Centenáriumi kiállítás nyílik Fiedler Ferenc festményeiből.

Km

A tárlat személyesen is látogatható

Forrás: Galéria

Száz évvel ezelőtt, 1921. február 15-én született Fiedler Ferenc, azaz Francois Fiedler, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő képviselője, aki sok szállal kötődik Nyíregyházához, és akinek a tiszteletére a Kálmán Makláry Fine Arts galériában centenáriumi kiállítás nyílik. Fiedler Kassán született, Nyíregyházán nevelkedett, a Kossuth Lajos evangélikus gimnáziumban érettségizett. Mindig büszke volt nyíregyházi gyökereire, nagy vágya volt, hogy szülőhazájában s a Nyírségben megismerjék művészetét.

Miró vette pártfogásába

Ötévesen már Leonardo da Vinci és Caravaggio festményeit másolta, tízévesen felnőtt művészekkel együtt állított ki. Az 1940-es évek végén Franciaországot választotta új otthonának. Párizsban felhagyott a figurális festészettel és az absztrakció felé fordult. 1950-ben ismerkedett meg a szürrealizmus nagymesterével, Joan Miróval. Miró egy képkeretező kirakatában pillantotta meg egyik munkáját, amely nagy hatással volt rá, ezért pártfogásába vette a „fények festőjét”, ahogy nevezte Fiedlert, aki olyan kiváló mesterekkel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Kandinszkij, Miró, Matisse és Picasso. A centenáriumi kiállításon több olyan alkotását is bemutatják, amelyek Magyarországon még nem voltak láthatók. A tárlat február 1-jétől március 12-éig látogatható a Kálmán Makláry Fine Arts galériában hétköznapokon 10–16 óra között. Kérik az érdeklődőket, a [email protected] e-mail-címre regisztráljanak, a galériában egyszerre legfeljebb hatan tartózkodhatnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában