Megyei értéktár

2021.02.03. 10:49

Csónakos fejfák a temetőben

A szokatlan alakú síremlékek eredete máig nem tisztázott, több magyarázat is született.

KM

Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei csónakos fejfás református temető. Különleges látványt nyújt a rengeteg embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. A szokatlan, csónak alakú fejfák eredete máig nem tisztázott. Egyes vélemények szerint ősi finnugor szokást, a csónakban utolsó útjára indított elhunytat szimbolizálja. Mások szerint a fejfák arra emlékeztetnek, hogy nagy árvizekkor csak csónakkal tudták megközelíteni a temetőt a helybeliek.

Ősi formát követnek

Szatmárcsekén 1776-ban nyitották meg a református temetőt, melyben Kölcsey Ferenc síremléke körül mintegy 1200 csónak alakú fejfa áll, közülük a legrégebbi 1880-ból való. Az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség, felismerve a csekei temető egyedülálló értékét, 1973-ban védetté nyilvánította, majd 1978-ra felújította. A tölgyből faragott fejfák konzerválása mellett megtiltották az új, műkő síremlékek emelését, s ezzel jelentősen serkentették a fejfaállítás szokásának újraélesztését. A temető napjainkra ismét egységes hagyományokra épül, fenntartja a ma élők kapcsolatát a múlttal, őseik szokásaival. A szatmárcsekei fejfának megvan a maga ősi formája, amelytől a helyi faragók legalább 150 éve nem térnek el. A fejfákat három, megközelítően egyenlő egységre osztja a faragó. A felső, hatszögletű rész homlokéle kiugró párkányzatként védi az alatta látható, feliratos felületet és a kevésbé kiugró alsó lábazati részt. A felső részbe vágják bele az úgynevezett magyar bajuszt, melynek számos formája jelent meg az idők folyamán – olvasható a megyei értéktár honlapján.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában