Siker

2021.02.24. 09:43

Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban részesült a Művészeti növendéke

A legrangosabb állami, Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban részesült Ádám István, a Nyíregyházi Szakgimnázium és Technikum gitár tanszakos növendéke. Czakó Erika gitárművész, művésztanár, a zeneművészeti tagozat szakmai munkaközösség vezetője nem az első alkalommal ért el jelentős szakmai sikert növendékével.

A fiatal tehetségeket felkaroló zenei ösztöndíjakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdeti meg minden évben. 2021-ben Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 13, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesül. Az ösztöndíj egy éven keresztül a rendszeres pénzbeli támogatáson és fellépési lehetőségeken túl, segíti a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.

Az idei pályázat nyerteseinek névsorát 2021. február 20-án a Gödöllői Királyi Kastély díszterméből online jelentkezve Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hirdette ki a 2020. évi kiemelkedő tehetségek szóló- és kamaraprodukcióiból álló hangversenyen.

A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról és kiváló művész Fischer Annie-ról, elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén a legrangosabb állami Fischer Annie zenei előadói ösztöndíjban részesült Ádám István, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum 13. évfolyamos zeneművészeti tagozatos, gitáros tanulója, akit Czakó Erika készített fel.

Nagy büszkeség a város és az iskola számára a rangos elismerés, hiszen ez a pályázat országos megmérettetést jelent. A nyerteseket több mint 100 jelentkező közül választotta ki a kuratórium.

Mester és tanítványa nem első alkalommal értek el együtt jelentős sikert.

Czakó Erika a lassan egy éve tartó pandémia alatt mindig is arra ösztönözte növendékeit, hogy online koncertekkel lopjanak egy kis színt az emberek megváltozott életébe. Az elmúlt tanévben, négy növendéke volt az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottja, közöttük Ádám István is. Az ifjú tehetség mestere közreműködésével megpályázott egy lehetőséget, amelynek keretein belül mesterhangszerrel támogatták őt. A pályázat feltétele volt, hogy a zenét tanuló, tehetséges fiatal országos és nemzetközi versenyeredményeket tudjon felmutatni, valamint adjon tíz, önálló koncertet. A szokásos koncserek 2020 márciusát követően elmaradtak, azonban az online térben folytatódtak. Czakó Erika gitárművész tanítványainak egyenként 20-20 perces vágatlan anyagot kellett feltölteni megadott helyre, amit később az Alapítvány bemutatott Facebook oldalán. Ezeknek a felvételeknek óriási sikere volt, Ádám István játékát például több mint 6 ezren tekintették meg.

2020-ban Czakó Erika egy online nemzetközi versenyre is benevezte növendékeit, így Ádám Istvánt is. A szervezők a járvány ellenére sem halasztották el a megmérettetést, hanem áttették azt a világhálóra. Magyarországot két Nyíregyházán tanuló diák – Girincsi Marcell és Ádám István- képviselte a versenyben. A két tehetséges művészetis igen nehéz feladat előtt állt, hiszen az Ifjúsági korcsoportba sorolták őket a szervezők, amit azt jelentette, hogy az 1997-2001. születettek között kellett megmérettetni magukat, azaz zeneművészeti egyetemistákkal kerültek egy csoportba, ők voltak a legfiatalabbak. Ádám István végül a harmadik helyen végzett a nemzetközi versenyen.

Ádám István a 2020/21. tanévben még Czakó Erika iránymutatásai alatt bontakoztatja ki tehetségét, szeptembertől pedig reményei szerint a Zeneakadémián folytatja szépen elindult zenei pályafutását.

Felvétel a gáláról és 2021 év nyerteseinek a bejelentése (1 óra 8 perckor a videóban):

- Pécsi Beáta Ágnes, intézményvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában