Filmforgatás

2021.02.26. 14:00

Hoppá! Látványos, nagyszabású film készül Nyíregyházán!

Tévéfilm készül Nyíregyházán, hamarosan kezdődik a forgatás.

SZA

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hogy miért lesz a régi nyíregyházi dohánygyár épületéből rendőrőrs, a kótaji Fráter-kúriából pedig szellemkastély? Ugyanazért, ami miatt Horváth László Attilából és Staub Viktóriából nyomozó: március elején kezdik el forgatni a Lélekpark című misztikus thrillert, ami ezer szállal kötődik Nyíregyházához és a megyéhez. A tévéfilm megvalósítására a Nemzeti Filmintézet pályázata ad lehetőséget: a felhívásra hivatásos filmgyártó cégek jelentkezhettek akkor, ha az alkotás elkészítésében együttműködnek egy hazai vagy határon túli magyar színházzal.

A mozifilmek létrehozásában jártas Blue Duck Arts Kft. a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat kereste meg a filmötletével, közös pályázatuk pedig meggyőzte a film­intézetet, így elindulhatott a munka. A produkcióban a teátrum művészei szerepelnek majd, az egyik rendező pedig a teátrum művészeti vezetője, Horváth Illés, aki szerint nagyon izgalmas játékfilm készülhet.

Horváth Illés
Fotó: Színház

Megtalálták a közös hangot

– Szerettem volna a lehető legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből, ezért a nehezebb utat választottuk. Sok helyszínen és sok szereplővel készítünk filmet, szinte kilépve a hagyományos tévéfilmes keretek közül, de bátorság nélkül nincs győzelem, és látva a forgatókönyvet, ami két tehetséges fiatalember, Belső Marcell és Csihar Arion munkája, illetve a kollégák hozzáállását, profizmusát, nagyon optimista vagyok. A filmen a szakmájukat magas szinten művelő emberek dolgoznak, olyanok, akik okosan használják a forrásokat, és akikkel egy srófra jár az agyunk. A stáb valamennyi tagja szívvel-lélekkel dolgozik a film sikeréért. Bár eleinte kicsit tartottam attól, hogy olyanokkal kell majd együtt dolgozni, akiket alig ismerek, szerencsére rövid idő alatt megtaláltuk a közös hangot. Jó emberek vesznek körül, igazi profik, akik sok magyar és külföldi film létrehozásán dolgoztak már.

– Nyugodt szívvel támaszkodhatok egy kiváló első asszisztensre, Apjok Gergőre, a gyártásvezetőre, Krékits Péterre, az operatőrre, Kiss Gravi Andrásra, de a látványtervezőre, Verebes Zoltánra is, aki a korábbi nyíregyházi színházigazgató, Verebes István fia, és aki Pater Sparrow néven külföldi mozifilmek grandiózus látványvilágán is dolgozott már – mondta Horváth Illés, aki számára a filmkészítés egy teljesen új terep.

Új vizekre evez

– Eddig csak színházi előadásokat rendeztem, ráadásul a misztikus thriller egy olyan műfaj, amire ott egyébként sem lenne sok lehetőség, így ezzel a filmmel teljesen új vizekre evezek. Rendezőtársam, Odegnál Róbert sokat segít abban, hogy ne érezzem magam elveszve, nagyszerű alkotótársra leltem benne, és szerencsére inspirálnak a nagy erőfeszítést igénylő munkák, a kihívást jelentő helyzetek. Fontos, hogy a forgatás során végig megőrizzem a hidegvéremet, hogy a kollégáim azt érezhessék, kézben tartom a dolgokat. A filmkészítés a színészek egy részének is valamennyire újdonság lesz, ráadásul ez a munka más metódust is követel tőlük, mint amihez a színházban szoktak. Egyrészt másféle színészi eszközökre lesz szükségük, másrészt mert itt nincs lehetőség a javításra: ott és akkor kell a legjobbnak lenniük, amikor a kamera forog.

– Van egy igen komoly kényszerítő erő, ami miatt pontosan, precízen kell dolgoznunk, ez pedig az, hogy összesen 18 napunk van rá, hogy leforgassuk a filmet, nem fér bele a csúszás – mondta Horváth Illés, aki úgy fogalmaz: a Lélekpark kuriózum lehet a magyar filmek között.

Mélyebb lelki folyamatok

– A felszínen ez egy misztikus thriller, de bonyolultabb rétegei is vannak, a mélyebb lelki folyamatok megjelenítéséhez pedig tökéletes főszereplőket találtunk Horváth László Attila és Staub Viktória személyében. Látványos, nagyszabású filmet szeretnénk készíteni, olyat, amit kedvelnek majd a nézők, és ami rangos fesztiválokon is indulhat.

– A technikai terepszemlén, a beállítások végiggondolásán már túl vagyunk: végigjártuk a helyszíneket, pontosan megterveztünk minden jelenetet, így felkészülten, de nagy izgalommal várom a március 3-át, amikor először hangzik majd el: csendet kérünk, felvétel lesz – tessék!

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában