Nyíregyháza

2021.02.28. 09:27

Maratonnal tisztelegtek az író emléke előtt

Tizenhárman osztották meg legkedvesebb Wass Albert-művüket.

JG

Fotó: Pusztai Sándor

Wass Albert Maratont rendeztek pénteken délelőtt a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda kápolnájában.

– Ez a második maratonunk, az elsőt tavaly a nemzeti összetartozás évében tartottuk – mondta lapunknak Csernyus Enikő, a gimnázium pedagógusa. – Szerettük volna a mostani eseményt az egész város számára nyitottá tenni és meghívni az érdeklődőket ide a kápolnába, de a pandémia közbeszólt. Azért erről a szándékunkról nem tettünk le, biztos lesz olyan alkalom, amikor nem ilyen viszonylag szűk körben emlékezünk meg Wass Albert munkásságáról. A mostani maratont videóra vesszük és feltöltjük az iskola honlapjára. A diákok önként jelentkeztek az eseményre, és maguk jártak utána a hatalmas életműben, melyik verset vagy prózát szeretnék másoknak is megmutatni.

Örök értékek

A második Wass Albert ­Maratonon összesen tizenhárom diák és felnőtt szavalta el kedvenc versét vagy olvasott fel prózarészletet. Köztük elsőként Pregitzer Fruzsina, a nyíregyházi Móricz ­Zsigmond Színház színművésze lépett az alkalmi színpadra.

– Amikor csak lehet, törekszem arra, hogy átadjam a ­fiataloknak azokat a kincseket, amelyeket fontosnak tartok – emelte ki még fellépés előtt a művésznő. – Elsősorban a hitet. Abban a családban, ahol felnőttem, ez természetes volt. Több mint egy évtizede tanítok kispapokat, és rá kellett jönnöm, a ­mostani fiatal generáció teljesen más, mint a tíz évvel ezelőtti. Haladnom kell a korral, nem lehetek muzeális, modern formába öntött alapértékeket kell átadnom. Wass Albert igaz, örök értékeket közvetít. Erős, korszerű, hiteles dolgokat kell felkínálnunk a fiataloknak, és azt, legyen türelmük önmagukhoz. A magam fiatalkorára visszagondolva, ennek a korosztálynak most ez a legnehezebb.

– Számomra különösen fontos Wass Albert életműve, hiszen magam is Székely­földön születtem – árulta el érdeklődésünkre Nagy Csaba iskola­lelkész, aki maga is ­felolvasott egy verset. – Megható az a hatalmas szeretet és aggódás, ahogy az író a ­verseiben és regényeiben ­aggódik a szülőföldje sorsáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában