Balassi-emlékkard

2021.02.16. 16:00

Mátészalkára került a rangos irodalmi elismerés

Kürti László a szegedi dómban vette át a Balassi-emlékkardot múlt vasárnap.

KM, MTI

Büszkén emelte magasba a Balassi-emlékkardot Kürti László költő

Forrás: MTI / Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány Kürti László költőnek és Ross Gillett ausztrál műfordítónak ítélte oda a jubileumi, huszonötödik Balassi Bálint-emlékkardot. A reneszánsz költészet óriásának emlékét fölelevenítő elismeréssel minden évben a kortárs magyar versírás kiválóságait, valamint a magyar irodalmi kincseket, köztük Balassi verseit anyanyelvükre átültető külföldi irodalmárokat jutalmazzák.

Büszkén emelte magasba a Balassi-emlékkardot Kürti László költő
Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az emlékkardot múlt vasárnap Szegeden adta át Kürti Lászlónak Kiss-Rigó László püspök, s azt kívánta, hogy a mátészalkai költő az igazi kard szimbolikus erejével küzdjön, szolgáljon, alkosson a jóért, az igazért, a szépért, mindannyiunk lelki és szellemi gazdagításáért.

Szép emlékeket idézett fel

– Vannak olyan elismerések és ösztöndíjak, amiket az ember szorongással vesz át és vállal, hiszen akkor még nem tudja, megfelel-e majd az elvárásoknak, lesz-e elegendő ihlete, szellemi ereje azokhoz. A Balassi-emlékkard nem ilyen – gyermekkori emlékeket, önfeledt élményeket elevenített fel bennem, amikor a kezembe vettem és a magasba emeltem a 16. századi magyar végvári szablya mintájára kovácsolt, kiélezett és megszentelt kardot. Az átadóceremónia gyönyörű volt, a szegedi dóm egyik kiállítótermében kaptam meg a rangos elismerést – mondta el lapunk érdeklődésére Kürti László, aki az ünnepségen úgy fogalmazott, kétféle költészet létezik: az egyik az élet, a másik az irodalom felől közelít. Költészetét – Balassiéhoz hasonlóan – a gyakorlati valóságtapasztalat jellemzi, s számára is meghatározó a lovas élet.

Angyalosi Gergely irodalomtörténész méltatásában elhangzott: költő az, akinek saját világa van. Ez a saját világ első kötetétől kezdve jelen van Kürti László verseiben. Önálló lírai univerzumot teremtett, csak rá jellemző kapcsolatot alakított ki a nyelvvel, megtalálta saját beszédmódját, mellyel az őt foglalkoztató létproblémákat, emlékfoszlányokat, kétségeket fogalmazza meg. Szenvedélyesen keresi az igazságot önmagával és a világgal kapcsolatban. Lírája a kortárs magyar költészet karakterisztikus, kiérlelt példája.

A pandémia miatt nem utazott

Ross Gillett ausztrál műfordító a pandémia miatt nem vehetett részt az ünnepségen. A díj alapítója, Molnár Pál elmondta: ez azonban csak késlelteti, de nem hiúsítja meg számára az emlékkard átadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában