Máriapócs

2021.02.02. 12:17

Nemzeti kegyhely lett a lelki központ

Az elszállított ikon másolata Máriapócson 1715-ben és 1905-ben is könnyezett.

KM

Szabadtéri szertartás a templomnál

Forrás: Archív fotó: M. Magyar László

Az egészségügyi járványhelyzet miatt az elmúlt évben nem lehetett búcsúkat tartani a máriapócsi görögkatolikus bazilikánál sem, a korábbi években azonban nagyon sok hívő és érdeklődő turista felkereste a nemzeti kegyhelyet. A határainkon innen és túl közismert vallási központ is része immár a megyei értéktárnak.

Szabadulás a fogságból

Magyarország híres, egyben leglátogatottabb kegyhelye Máriapócs, a Kárpát-medencei görögkatolikusság lelki központja. Évente mintegy négy-ötszázezer zarándok, turista keresi fel a könnyező Szűzanya képéről híressé vált templomot.

1696. november 4-én a máriapócsi kicsiny görögkatolikus fatemplomban az abban az évben festett Istenszülő-ikon könnyezni kezdett. A kép úgy került a fatemplomba, hogy az Istenszülő képét Csigri László helybeli lakos kérésére az ugyancsak helyi Papp István festette meg. Csigri László török fogságba esett, s megfogadta, ha viszontlátja még szeretteit, elkészítteti az ikont.

Új templomra volt szükség

A kegykép könnyezésének csodálatos híre eljutott a bécsi udvarba is, ahol I. Lipót császár elrendelte, hogy a képet szállítsák a császári városba, amelyet 1697 nyarán a Stephans­domban helyeztek el. Az elszállított ikon másolata Máriapócson 1715-ben és 1905-ben is könnyezett. A csodás helyre zarándokolók növekvő száma miatt a fatemplom már nem tudta befogadni a híveket, új templomra volt szükség, ami 1731 és 1756 között épült kora barokk stílusban, és Szent Mihály tiszteletére szentelték fel.

Két hagymakupolás tornya 1856-ban készült el. A templom külsejét 1893–96-ban, illetve 1991-ben újították fel. Az ikonosztáz 1785–88 között épült.

A nemzeti kegyhely történelmének egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor II. János Pál pápa magyarországi látogatása során 1991-ben bizánci szertartású szent liturgiát végzett magyar nyelven a kegykép előtt. 2005-ben dr. Erdő Péter bíboros, budapest–esztergomi érsek nyilvánította nemzeti kegyhellyé a máriapócsi templomot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában