Csenger

2021.02.15. 11:30

Szuhányi Ferenc díszmagyarja

Féltett értéke, kincse a csengeri helytörténeti múzeumnak az a díszmagyar, ami a település legnagyobb birtokos famíliája, a Szuhányi család tulajdona volt.

KM

– A család a XVIII. század végén került Csengerbe, és meghatározó szerepet töltött be Szatmár megye életében, főszolgabírók, országgyűlési képviselők kerültek ki soraikból. Természetesen menekülniük kellett 1945 után – kalauzolt a múltba Fábián László, a helytörténeti múzeum nyugalmazott igazgatója.

Fábián László, a csengeri helytörténeti múzeum nyugalmazott igazgatója dr. Szuhányi Ferenc díszmagyarja mellett | Fotó: Kákos Dávid

– A Szuhányiak késő barokk stílusú kastélya a sors kegyéből épen megúszta a nehéz éveket, bár a benne elhelyezett családi levéltár az oktalan túlbuzgóság, sötétfejűség áldozata lett – magyarán 1946-ban elégették. A család utolsó leszármazottjával, Szuhányi Máriával már az 1990-es évek végén kapcsolatba került a múzeum: meglátogatta az intézményt, ahol felidézte kedves csengeri emlékeit. Kiderült, hogy kislányként a második világháború után még néhány évig itt élt, később Svájcban telepedett le, ahol megismerkedett férjével, Kenessey Csabával, ott élnek ma is.

– A Csengerhez fűződő gyermekkori emlékeknek és a jó kapcsolatunknak köszönhetően felajánlották a múzeum gyűjteményének dr. Szuhányi Ferenc díszmagyarját. A viselet az 1900-as évek elején készült, és már az is csoda, hogy a világháborút megúszta úgy, hogy szinte újszerű állapotban maradt, csak a prémet és a díszgombokat kellett pótolni, amit a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakavatott textilrestaurátorai végeztek el.

Emlékidéző pipatórium

A díszmagyar a történeti terem legmutatósabb darabja. A kastélyukból származó pipatórium is felidézi a Szuhányi család emlékét.

– Ígéretet kaptunk a családtól a dr. Szuhányi Ferencet és Szuhányi Lászlót ábrázoló olajfestményre is, ahol az ajándékozott díszmagyarban ábrázolta őket az alkotó. Egyéb ruházati kiegészítőket, díszövet és díszkardot is kaphatunk, ami tovább növelné a helytörténeti múzeum ázsióját – fűzte hozzá végezetül Fábián László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában