Vásárosnamény

2021.02.02. 16:44

Új életképekkel bővül a vadászati kiállítás

Különleges helyet foglal el a megyei értéktár kincsei között a vásárosnaményi Hunor Vadászati Kiállítás, hiszen másik ilyen jellegű kiállítás nem található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

KM

A vadászati kiállítás egy részlete | Fotó: Hunor Vadászati Kiállítás

Amikor Hatvanban kialakították a nemzeti vadászati múzeumot, felvetődött, hogy Kiss B. Zoltán vásárosnaményi sportvadász felajánlja az intézménynek a saját gyűjteményét, de aztán arra gondolt, legyen Vásárosnaményban egy olyan kiállítás, ami természetes környezetben, interaktív módon, hang- és fényeffektusok felhasználásával mutatja be a nagyvilág – Afrika, Ázsia, Kanada, Európa –, valamint a szűkebb haza, a Bereg élővilágát.

A régi dohánybeváltó épületében alakították ki a múzeumot. A látogatót a kiállítóhelyiségben sötétség fogadja, s részese lehet annak, ahogy jön fel a nap, egyre több madár és vadállat – többek között oroszlán, kafferbivaly – hangját hallja. Végül az egész helyiség fénybe borul, s meg lehet alaposabban nézni a vadakat.

A vadászati kiállítás egy részlete | Fotó: Hunor Vadászati Kiállítás

A látogatók iPaden keresztül tájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről, a vad elejtésének körülményeiről olyan formában, hogy a látogatók – különösen a gyermekek – betekintést kapjanak a vad és a vadász kapcsolatába. Mivel jelentős anyag áll még rendelkezésre, az épület egy másik szárnyába újabb kiállítást terveznek.

Megkezdődött a bővítés

– Örömmel és köszönettel fogadtam, hogy a vásárosnaményi vadászati kiállítás bekerült a megyei értéktárba, hiszen ez a munkásságom és a gyűjtőmunkám tiszteletét jelenti – mondta lapunknak Kiss B. Zoltán.

– A jelenlegi 600 négyzetméteres kiállítóteret bővíteni szeretném 1800 négyzetméterre, s földrészenként mutatnánk be az állatokat, amikről okostelefonnal a QR-kód-olvasó révén számos érdekes információt tudhatnak meg a látogatók írásban, hangban, képben. A bővítési munkálatok már elkezdődtek, az idei vadászati kiállításra szeretnénk elkészülni, s akkor megnyitni az érdeklődők előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában