kiállítás

2021.02.23. 11:29

Videó: Közel ötszáz maci egy helyen

Közös élmény, együtt tervezés, gyűjtés, megannyi ismeretszerzés és a hagyományok életben tartása a fő célja a napokban Nyírcsaholyban megnyílt Lássuk a medvét! című kiállításnak. A pandémia miatt online látható és tekinthető meg a gyűjtemény.

Gyertyaszentelő Boldogasszony Napja alkalmából a Nyírcsaholyi Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde egyedi maci kiállítást rendezett a település kulturális intézményében. – Mint az ünnep neve is elárulja, ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban.

Mária Jézust ezen a napon vitte Jeruzsálembe bemutatni. Ugyancsak általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz. Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap, s a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy és még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik – árulta el Bartkuné Angyal Ibolya, az óvoda vezetője.

A több mint 500 maciból álló tárlatot az óvoda minden munkatársa és gyermekei közös munkával valósították meg. – Ezzel a nagyszabású kezdeményezéssel sok egyéb nevelő-oktató tevékenységet észrevétlenül tanítottunk meg a gyermekeknek: többek között a közös gyűjtő munka örömét, az ismeretszerzés élményét, illetve a hagyományok követését – ismertette a vezető. – Nagy öröm számomra, hogy a település összes intézménye csatlakozott az óvoda kezdeményezéséhez és megmozgatta Nyírcsaholy lakóit a legifjabbaktól a legidősebbekig. Hiszen sok nagymama, nagypapa hozta el kedvenc mackóit a tárlatunkra. Az itt élők számára mindig igyekszünk valamilyen különleges programot kínálni – mondta Magyar Csabáné, Nyírcsaholy polgármestere. A közel ötszáz kedves plüssmaci sok-sok személyes élményt is rejt, gyűjtésük során megannyi kedves történetet hallhattunk. A legidősebb brummogónk 45 éves, egy mátészalkai fiatalember a születésekor kapta és kölcsönadta bemutatónkhoz. Szintén Mátészalkáról Szamosi Istvánné volt az első felajánló, aki a Maci óvodánk egyik szereplőjét, maci óvó nénijét nélkülözi a kiállítás végéig. Programunkhoz csatlakozott Az örökbe fogadok egy ovit program támogatói Szentendréről, Agócs Ágnes vezetésével. De családi ereklyék is fellelhetők. Bízunk abban, hogy eseményünkkel újabb élményt adunk az érdeklődőknek. Jó szórakozást kívánunk online tárlatunkhoz!

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában