zene

2021.03.12. 18:08

A reményről szól a nyíregyházi zenészek régi-új szerzeménye (videó)

Az egykori Femina együttes még 1978-ban írta a Kigyulladnak újra a fények című dalt.

MML

Forrás: youtube

A könnyűzenei életben dolgozók mindennapjait is alaposan felborította a koronavírus járványa. Nincsenek fellépések, maradt a stúdiómunka és az internetes kapcsolattartás a közönséggel. A közelmúltban a legnagyobb videómegosztó portálra felkerült a Kigyulladnak újra a fények című dal a nyíregyházi Boros-Sokk Duó előadásában. A két zenész arról énekel, hogy reményeik szerint hamarosan vége lesz ennek a szörnyű helyzetnek, amelyben most valamennyien élünk, s újra együtt lehetünk a koncerteken.

Több évtizeden keresztül

Mint már a név is elárulja, egy családi zenekarról van szó. Az édesapa, Boros Ferenc az 1960-as évek végén kezdett el a beatzenével foglalkozni: 1972 óta folyamatosan részt vesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza zenei életében. 1985-ig a Femina, 1986-ban a Vekker, 1987-től 2012-ig az Albatros és Albatros Party Band nevű, 4-5 tagú formációkban zenélt. Ettől az időponttól datálható a jelenlegi duó megalakulása.

Pályafutását a Femina együttesben kettősség jellemezte. Egyrészt játszotta a kor fiataljainak kedvenc pop-rock és bulizós slágereit, másrészt társaival élő koncerteket is adott, amelyek műsorában egyre több saját szerzemény hangzott el. Ezek a dalok különböző inspirációk alapján születtek, és hogy egy-egy szerzemény milyen zenei stílusban szólalt meg, az a dalok hangulatától, mondanivalójától függött. Így ezek a dalok akkor és most is a pop, hard-rock, country, blues, rock and roll, diszkó-funky stílusjegyeit viselik magukon.

Az együttes szerzeményei nagyon népszerűek voltak a közönség körében. A koncertek mellett különböző tehetségkutató rendezvényeken is sikeresen versenyeztek. A zenekarnak 1984-ben az országos szintig is sikerült eljutnia, de a várt áttörés elmaradt, így a Femina 1985-ben feloszlott. Néhány rendezvény erejéig 2006-ban sikerült az 1974-es felállású formációt feléleszteni, 10 élőben előadott dalt CD-re rögzíteni, de a folytatás elmaradt. Boros Ferenc a kortársaihoz hasonlóan autodidakta módon kezdett el zenélni, klasszikus zenei tanulmányokat a zenekar megszűnése (1985) után folytatott.

Házi stúdióban

Ezzel ellentétes utat járt be fia, Ádám, kinek mindennapjait már 21 éve a klasszikus zene tölti ki, jelenleg is ebből él: klasszikus gitárt tanít általános iskolás diákoknak és középiskolásoknak, a koronavírus megjelenése előtt rendszeresen adott koncertet tanítványaival és kollégáival. Bár beleszületett a pop-rock zenei környezetbe, érdeklődni a nem is olyan „könnyű” zene iránt csupán egyetemista korában kezdett. Folyamatosan ismerkedett meg a különböző zenei stílusokkal, igyekezett sajátosságaikat elsajátítani, ráérezni ízükre, és érzésből előadni azokat. Hogy ez mennyire sikerült, azt jelzi az elmúlt évek élő fellépéseinek sikere és a videómegosztó csatornán hallható dalok népszerűsége.

A zene mellett stúdiótechnikai ismereteit is fejlesztette, a saját szerzeményeket immár a házi stúdióban tudják rögzíteni. Így tettek a Femina 1972–1985 között játszott saját szerzeményeivel is, amiket újrahangszereltek, s ha kellett, akkor újraértelmeztek.

Minden hangszeren ők játszanak, minden szólamot ketten énekelnek fel. A szólamok felvételét, a dalok keverését, a klipek elkészítését Ádám végzi. Így készült a bevezetésben említett Kigyulladnak újra a fények című dal is, ami még 1978-ban született: egy újrakezdésről szól, amit a zenészeknek meg kellett tenniük, ugyanis előtte majdnem mindenki a kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte.

„Élni, szeretni jó”

S hogy ezt a régi dalt most vette elő a duó, az nem véletlen. A vírus mindenki életét, mindenki napjait befolyásolta, éppen ezért a dal az éltető reményről szól. A másik szomorú aktualitása a nótának, hogy ősszel elment az égi koncertszínpadokra Simon László (szólógitár), csatlakozott két korábban elhunyt zenésztársához, Vavrek Lászlóhoz (dob) és Halász Jánoshoz (basszusgitár).

Simon László nemcsak zenész volt, hanem Boros Ferenc gyermekkori jó barátja is. Az egykori zenekar tagjai itt hagyták egyedül Ferencet, hogy vigye tovább álmaikat. Társai előtt is tisztelegve még sokáig szeretné énekelni a leporolt dal üzenetét: „élni, szeretni jó”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában