Nyíregyháza

2021.03.14. 13:00

Internet Fiesta a megyei könyvtárban

A biztonságos netezésről és a kulturált online kommunikációról is hallhatunk előadást.

KM

Az online kommunikációnak is van etikettje – többek között ezzel is megismerkedhetünk | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Stílszerűen a virtuális térben rendezi meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár az idei Internet Fiestát március 18–25. között. A programok ebben az évben is változatosak és informatívak, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenki találjon a korosztályának és érdeklődési körének megfelelő előadást.

A szabadságharc 12 online kérdése című kvízre március 21-éig várják a válaszokat, a kérdésekhez vezető linket az intézmény Facebook-oldalán és honlapján egyaránt megtalálják a játékra jelentkezők. A helyes megfejtők egyikét díjazzák.

Az Internet Fiesta előadásait minden alkalommal 20 órától a könyvtár YouTube-csatornáján tekinthetik meg az érdeklődők. Balogh Bence március 22-ei videójában Mi lesz az adataimmal a közösségi oldalakon? címmel többek között olyan felvetésekre igyekszik választ adni, mint hogy milyen adatokat és hol tárolnak a felhasználókról, hogyan készítenek számukra célzott hirdetéseket, és hogyan vigyázzunk az adatainkra a világhálón barangolva.

A játékról komolyan

A kulturált, toleráns kommunikáció az online térben is ugyanolyan fontos – lenne –, mint a személyes beszélgetések során. Koncz Veronika protokoll- és PR-szaktanácsadó március 23-án Netikett című előadásában bontja ki a témát. A játék az életünk része, legyünk kisgyermekek, felnőttek vagy idősek. Csatári Emese, a Human-Net Alapítvány ügyvezető igazgatója március 25-én a játékról beszél, méghozzá komolyan.

Az év minden napján érdemes a megyei könyvtár honlapján böngészni, az Internet Fiesta alatt azonban arra is lehetőségünk nyílik, hogy cseteljünk a kedvenc könyvtárosunkkal.

Az online kommunikációnak is van etikettje – többek között ezzel is megismerkedhetünk | Illusztráció: Shutterstock

A Virtuális Nyíregyháza aloldal digitális várostérképe segítségével a megyeszékhely huszonegy emblematikus épületével ismerkedhetünk meg. A településen számos olyan szobor, emlékmű és -tábla található, amelyek segítenek bennünket Nyíregyháza történetének felfedezésében. Nyolc tematikába sorolva összesen 146 emlékjelről olvashatnak az érdeklődők, s tölthetnek ki totókat, oldhatnak meg feladatokat.

Az intézmény folyamatosan bővülő Digitális Helyismereti Archívumában egyebek mellett régi nyíregyházi képeslapok, a városi televízió és a Magyar Rádió helyi stúdiójának egykori műsorai, a Hangsúly – Hangos irodalmi és művészeti folyóirat – és nem utolsósorban a Kelet-Magyarország 1945 és 2017 között megjelent számai várják a felfedezőket.

A mindennapjaink része

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az idei a 22. Internet Fiesta. Az első rendezvény óta a net a mindennapjaink részévé vált. A rendezvények célja ma már a digitális írástudás terjesztése és a világháló felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában