"Sellővér"

2021.03.18. 07:26

Novellasorozat az Instán

Bessenyei Gábor közösségi oldalán osztja meg olvasóival dark fantasy történeteit, felnőtteknek szóló meséit.

CsA

Bessenyei Gábor múlt hét pénteken osztotta meg az olvasókkal Sellővér című novelláját

Fotó: Alexandra Csaki

Néhány héttel ezelőtt olvasóitól kért tanácsot Bessenyei Gábor. A fiatal nyíregyházi regényíró arra volt kíváncsi, érdekelnék-e őket rövid dark fantasy történetei, felnőtteknek szóló, illusztrált meséi. A négykötetes szerző akkor még nem tudta, milyen formában tárhatja majd a nagyközönség elé a novelláit, az olvasói visszajelzések azonban azt mutatták, lenne igény a kezdeményezésre, ezért némi gondolkodás után úgy döntött, Instagram-oldalán adja közre a történeteit.

Erről szóló posztjában Gábor elárulta: azért választotta ezt a felületet, mert kellett valami, ami korlátozza a grafomániáját. Az Instagramra ugyanis egyszerre maximum tíz képet lehet feltölteni, s ha ebből az első a borító, akkor a megmaradt kilencen még olvasható betűmérettel el kell férnie a novellának – ez pedig nem is olyan könnyű, ha eluralkodik a szerzőn az íráskényszer. Hogy a terjedelmi korlát szorítását érzékeltesse, rámutatott: míg instanovellái 6000–7500 karakter hosszúak, A lányok, szellemek és egyéb kísértések című története – ami a Gyöngyfüzér-antológiában jelent meg – közelít a 42 ezerhez, az ókori halálistennőről, Kéerről szóló trilógiájának részei – melyek blogján olvashatóak – pedig 34–42 ezer karakter között mozognak. „Ezekhez képest igencsak visszafogtam magam” – jegyezte meg az író, majd sejtelmesen hozzátette: egy ideje azon dolgozik, hogy még szűkebb keretek közé szorítsa kreativitását. Hogy milyen történeteket lehet megírni néhány száz karakterben, a következő projektjéből kiderül, egyelőre azonban az instanovellákra koncentrál.

Megkérdezte az olvasóit

Mielőtt elindította a sorozatot, Gábor ismét az olvasóihoz fordult, s arra kérte őket, segítsenek neki dönteni: az első rész kapcsolódjon valamelyik korábbi regényéhez, esetleg a megjelenés előtt álló Tested és lelked című kötetéhez, vagy minden korábbi írásától független novellával indítson? A mérleg nyelve az utóbbi felé billent, a sorozat első része, a Sellővér múlt pénteken került fel a szerző Instagram-oldalára. Érdekessége, hogy eredetileg egy régi, A faun, aki meg akart halni című, asztalfiókban maradt regény bevezetése, ezt dolgozta át úgy, hogy önmagában is megállja a helyét. A prológus ugyan rejtélyesebb volt, főként

kérdéseket vetett fel, melyekre a válaszok a regényben bontakoztak volna ki a főszereplő faunon keresztül, aki hasonló helyzetbe keveredik, mint a novella központi figurája, Androméda. A sellő egyetlen egyszer bukkant fel a regényben, akkor is csupán háttérszereplőként, a további sorsa csak említésekből derült ki.

Egyelőre rejtély, meddig kell várnunk a következő instanovellára, az viszont biztos, hogy azoknak, akik szeretik az izgalmas fantasytörténeket, amiket akár egy rövid busz- vagy vonatút alatt is elolvashatnak, érdemes csatlakozni Gábor követőihez.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában