nyíre

2021.03.12. 14:43

Tematikus virtuális tárlatok

A művész szerint több szempontból is kedvező ez a kiállítási forma.

KM

Amikor legutóbb Csoma Józseffel beszélgettünk, a nyíregyházi festő éppen azon gondolkodott, hogyan dolgozhatná fel a megyeszékhely neves ­íróinak, költőinek és képzőművészeinek szellemi örökségét, mindazok értékes ­munkásságát, akik nyomot hagytak a városban. Terveit egy évvel ezelőtt, az ötvenedik kiállításának apropóján osztotta meg lapunk olvasóival. A művész a pandémia árnyékában is folyamatosan alkot, legutóbb egy nagybányai tájképet festett meg egy kedves ismerőse kérésére, s addig is, míg nem találkozhat újra személyesen is a közönségével, a virtuális térben mutatja be régi és új képeit.

Virágok és talányok

– Mióta leszedtem a legutóbbi, a Ridens iskola aulájában berendezett kiállításomat, szerencsére nem kerestem új helyszínt – utólag látszik, hogy nem is lett volna értelme. A képeim kitartó kedvelői azonban arra biztattak, hogy a közösségi média lehetőségeivel élve mutassam meg munkáimat. A Facebook-oldalamon tavaly november óta nyolc tematikus tárlaton összesen 256 alkotásomat tettem közzé Virágok; Tájképek; Születés, kegyelem, megváltás; Arcok, portrék, emberek; Templomok, épületek, városrészek; Talányok, álmok, rejtvények; A csend hangjai (csendéletek) címmel, s külön mappába kerültek az új, a pandémia alatt készült alkotásaim – mondta el érdeklődésünkre Csoma József, aki maga is meglepődött azon, mennyire sikeresek az online kiállításai.

– Eddig több mint kétezren fejezték ki tetszésüket a képek megtekintése után, és sokan szövegesen is megfogalmazták véleményüket. Több szempontból is kedvező ez a kiállítási forma: olyanok is megnézhették a munkáimat, akikhez másként nem értem volna el, arról nem beszélve, hogy azokat a képeimet is be tudtam mutatni, amelyek már nincsenek nálam, az ország és a világ több pontján élő tulajdonosaiknál lelhetők fel.

– Hihetetlen, de az oldalam látogatói az elmúlt hónapokban megismerhették az általam regisztrált több mint hétszáz képem közel egyharmadát. Sok olyan munkámat is közreadtam, amelyek még a honlapomon sem láthatók, mert oda mindig csak egy-egy válogatás kerül fel – árulta el a nyíregyházi művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában