Megyei értéktár

2021.03.12. 11:08

Templomot épített ajándékba

Építésszerkezeti gazdagság tekintetében felülmúlja a hazai neoromán stílusban épült templomokat.

KM

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a kincseket, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értékek gyűjteményébe. Az épített környezet kategóriában számos templomot találunk a büszkeségeink között, közülük az egyik a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház.

Az aranymise emlékére

Anonymus a Gesta Hunga­rorumban már ír Nyír erdejéről. E név szerepel az 1215-ös Váradi Regestrumban is, egyházát pedig az 1332–37. évi pápai tizedjegyzék említi. 1347-től az oklevelekben már Nyíregyház néven szerepel. Az 1411-ben épült templomát 1606-tól a reformátusok használják. A nagy határral rendelkező Nyíregyházát gr. Károlyi Ferenc földesúr 1753–54-ben lutheránus vallású szlovákokkal (tirpákok) népesítette be. 1755-ben Barkóczy Ferenc egri püspök már papot küldött Nyíregyházára, de önálló plébánia csak 1786-ban lett, amikor Esterházy püspök Dolhai András személyében kinevezte az első plébánost, aki lakásának egyik szobáját használta kápolnának, majd 1815-ben Szepessy Ignác egri kanonok – Frantz Ignác tokaji építész kivitelezésével – Urunk mennybemenetelének tiszteletére templomot építtetett. 1819-ben paplakot is építettek, ami 1896-ig működött, amikor Vojtovits Bertalan és Barzó Mihály helyi építészek tervei alapján új plébánia épült. A XIX–XX. század fordulóján mozgalom indult egy nagyobb templom építésére. Samassa József egri érsek 1902-ben tartott aranymiséje emlékére nyíregyházi híveit egy új templommal ajándékozta meg, amit maga szentelt fel 1904. aug. 20-án a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

Neoromán stílusban

A római katolikus templom 1993-tól egyben a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza is. Az épület kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása, műemlék. A templom neoromán stílusának dekoratív és ornamentális motívumai nem csak az épület architektúrájában, de még a legkisebb felszerelési tárgyakban is nyomon követhetők. A 3 hajóval, egy kereszthajóval, a szentély körül a sekrestyét és szertárt magába foglaló körfolyosóval s a homlokzaton két hatalmas toronnyal a bazilika az építésszerkezeti gazdagság tekintetében felülmúlja a hazai neoromán stílusban épült templomokat – olvasható az értéktár honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában