SaberZ

2021.03.07. 20:00

Világsztárként kezelték a lemezlovast

Makrai Benedek a SaberZ formáció tagjaként már sok országban kóstolhatott bele a különleges zenei világba.

Ladányi Tóth Lajos

Bosznia-Hercegovinában is hatalmas hangulat volt a SaberZ zenéjére

Forrás: A SaberZ archívuma

Sokan kezdik manapság úgy a sóhajtásukat, hogy „bezzeg, ha nincs a koronavírus-járvány, akkor már rég nem itt tartanánk”. Sosem tudhatjuk meg, mi lett volna akkor, amennyiben nem kell mesterséges féket beiktatnia Makrai Benedeknek a rohamosan felfelé ívelő lemezlovas-pályafutásának meghatározó szakaszában. Mivel most teljesen más világát éli az ő közege is, van ideje visszatekintenie a kezdetekre, az aktuális lehetőségeire és a közelgő kihívásokra is.

Huszonöt esztendős fiatalemberről van szó, aki normál esetben nagyot „robbanthatna”. Egyelőre korlátok között csaphat a lovak közé a lemezlovas.

Sok fortélyt lesett el

– A családunkban senki sem muzikális beállítottságú, egyedül csak engem érdekelt a zene. Az Apáczai-iskolában kedvtelésből egy évig doboltam, aztán áttértem a gitározásra, azt hét évig „nyomtam” – említette Beni, azaz Makrai Benedek, aki a hat­osztályos Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium elvégzését követően a Budapesti Metropolitan Egyetemen diplomázott.

– A gimiben volt egy kéthetes időszak, amikor otthon ragadtam. Kíváncsi voltam, hogyan készülnek az elektronikus zenék. Sok fortélyt a tutorial összeállításokból lestem el. Lépésről lépésre haladtam előre, és 2011-ben jelentkeztem az első saját szerzeményemmel. A következő évben DJ-versenyt nyertem Nyíregyházán. Egyre jobban meglegyintett ennek a világnak a szele – mesélte a szélcsendes időben.

A 2014 augusztusában alapított SaberZ formációt Maczeovics Kristóf és Makrai Benedek alkotják.

A SaberZ formáció, azaz Maczeovics Kristóf és Makrai Benedek

Rakétaszerűen törtek előre

– A közös munkáig Mindcontrol néven építettem a szólókarrieremet, Kristóffal kommenteltük egymás zenéit, így ismerkedtünk össze. Ő budapesti, én nyíregyházi, de a távolság nem volt akadály, megtaláltuk a közös hangot. Belevetettük magunkat az EDM/big room világába, ahol többek között ott domborít W&W, Tiesto, Hardwell, Timmy Trumpet és Blasterjaxx is.

– A W&W felfigyelt ránk, és a támogatásával sikerült megjelentetnünk a Maurice Westtel együtt készített ­Rhythm of the Night remixünket. A dance-­klasszikus új köntösben akkorát szólt, aminek máig érződik a hatása.

– A 2018-as Tomorrowlanden (a világ legjobb elektronikus zenei fesztiválján) mutatták be a számot, rá egy évre pedig a világon a 190. legtöbbet játszott szerzemény volt a DJ-szettek között. Túlzás nélkül állítható, hogy akkoriban rakétaszerűen törtünk előre.

– Teljesen ez lett az életünk. Ez a munkánk, a szenvedélyünk Kristóffal. A fellépésen én szoktam a pult mögé állni, a duótársam szeret a háttérben maradni. A legnagyobb öröm az, amikor a zenémmel láthatóan, érezhetően szórakoztatom a közönségemet. De az is szuper érzés, amint a kész zenénket feltöltjük a megosztókra, és utána olvasgatjuk a kommenteket, amik inspirálnak bennünket. Több tízezer követőnk van a Facebookon, az Instagramon, a Mandragora című számunk már túllépte a 15 milliós nézettséget a YouTube-on.

Makrai Benedek ígéretes kosárlabdabíró volt, 14 évesen már „kenguru” meccsen bíráskodott (testvére a napokban vezette a Jászberény–Zalaegerszeg élvonalbeli bajnokit), de aztán kosarat adott a sportágnak, a zene lett az első számú elfoglaltsága.

– Dél-Kínába szervezett fellépést a dán menedzserünk, Jonas. Tizenöt órányit kellett repülni egyetlen buli miatt. A világsztároknak kijáró volt a fogadtatás, lesték minden kívánságunkat. Hatalmas élmény volt az az éjszaka. Utána eleget tettünk a meghívásoknak, többek között Tajvanon, Szerbiában, Bosznia-Herce­govinában, Romániában, Szlovákiában és Horvátországban is jártunk. Tavaly a koronavírus-járványhelyzet mindent átírt a mi forgatókönyvünkben is. Például hiába voltunk leszerződve a Tomorrowlandre, elmaradt a nagyszabású rendezvény. Most olyan időt élünk, hogy várjuk a korlátozások feloldását, közben pedig minél több zenét próbálunk készíteni, és addig is a virtuális térben tartjuk a kapcsolatot a táborunkkal.

Szívesen zenélnének már újra a közönség előtt

Klasszikus zenére tanult

A zenei világkonyhában mindenevőként jár-kel Benedek, meglehetősen színes az érdeklődési palettája.

– Sokféle zenét kedvelek. Nem lehet engem beskatulyázni az elektronikus világba. Közel áll hozzám a Metallica, a Slayer, de leginkább a Red Hot Chili Peppers. Egyetemistaként gyakran klasszikus zenére tanultam. Most már nagyon elegem van a bezárásos, korlátozásos világból, szívesebben zenélnék a tomboló közönség előtt. Bárcsak ott lehetnék már, ahol „robban a fesztiválbomba”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában