A nagyhét kezdete

2021.03.28. 12:53

Virágvasárnap Nyíregyházán

A bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja egyben a nagyhét kezdete: virágvasárnap. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a keresztény világ.

Fotó: Sipeki Peter

Mindennap áldozatot hozunk...

– Különleges nagyhét lesz, a tavalyi húsvéthoz hasonlóan tombol a járvány, meg kell találnunk a módját, hogy mégiscsak tudjunk közösen ünnepelni – kezdte gondolatait a nagyhétről Csordás Gábor atya, a Magyarok Nagyasszonya- társszékesegyház plébánosa. – Azt szoktuk mondani, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, ám számunkra az igazi szeretetünnep a húsvét, bibliai értelemben a szeretet mindig együtt jár a lemondással, az önfeláldozással. Így van ez a hétköznapokban is, gondoljunk csak bele, akit szeretek, azért képes vagyok áldozatot hozni, azért képes vagyok a saját vágyaimat, igényeimet háttérbe szorítani. Jézus Krisztus kereszthalála azt mutatja meg, hogy Isten szereti az embert, ezért képes áldozatot hozni. S valójában mi is ezt szeretnénk megtanulni tőle, hogyan tudjuk áldozatot hozni egymásért. Hogy a szeretünk ne csak egy múló érzelem legyen, hanem képes legyek lemondani dolgokról azért, aki nekem fontos – hangsúlyozta a katolikus plébános, s megjegyezte, igazából ez lenne minden emberi kapcsolatunk alapja.

A szülő szereti gyermekét, sok mindenről lemond érte, a házastársi kötelékben folyamatosan igazodik egymáshoz férj és feleség, a megértés, az áldozatkészség táplálja őket.

– Nagyhéten Jézus Krisztus önfeláldozó szeretetét ünneplejük, így válik számunkra is a húsvét a szeretet ünnepévé. Most, amikor a járvány idején áldozatokat kell hoznunk, a bezártság miatt, a beszűkült életlehetőségek miatt, saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy lehet az áldozatkészségünkkel élni. Csodáljuk az egészségügyi dolgozók munkáját, és köszönjük nekik, hogy most az egész életüket a járványkezelésre, a betegek gyógyításra áldozzák. Imádkozzunk értük.

Minden ilyen önfeláldozó szeretetben benne lakozik az az öröm, hogy érdemes volt tenni érte. A másikért, a másokért hozott áldozat, az egyéni és közösségi életünket képes teljesebbé tenni. A húsvét legfontosabb üzenete: hogy az önfeláldozó szeretetből élet fakad – emelte ki Csordás Gábor atya, hogy milyen szellemben és milyen lelkülettel készüljünk a kereszténység legnagyobb ünnepére.

A plébános elmondta azt is, hogy a járvány megnehezíti a közösségek találkozását, közös ünneplését, de az összetartást a másikkal való törődés nem hagyott alább az előző hetekben sem.

A húsvét előtt meghirdetettet egyhetes gyűjtés annak ellenére, hogy ismét „bezártak a templomok” sikeres volt, az idén is érkeztek adományok. A tartós élelmiszereket a napokban juttatja el az egyházmegyei karitász a rászoruló családokhoz.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában