Visszavárják a nézőket

2021.04.19. 20:00

Kettősségek és óriási kérdőjelek

MJ, SZA

Fotós: Pusztai Sándor KM fotóriporter

Fotós: Pusztai Sándor KM fotóriporter

A járvány miatt hosszú hónapok óta kulturális események nélkül telnek a mindennapjaink. Bár az online térben számtalan kiállítást, koncertet, korábban rögzített színházi előadást kínálnak, mindezek nem pótolhatják a valódi közösségi programokat. Az általunk megkérdezett szakemberek, a mátészalkai Szatmári Múzeum, a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ és a Móricz Zsigmond Színház igazgatói egyetértettek: annak ellenére, hogy óriási igény lenne a nyitásra

a látogatók részéről, az emberek egyelőre idegenkednek a tömegrendezvények gondolatától. Az intézményvezetők szerint azzal is számolni lehet, hogy a kényszerű bezárkózás és a félelem a megfertőződéstől a kultúrafogyasztási szokásokra is negatívan hat, időbe telhet, amíg visszaépül a látogatók bizalma. Tavaly és az év első felében nagyon sok tárlat, koncert és hangverseny maradt el, amit mindenképpen pótolni szeretnének. A színház kétféle forgatókönyvvel készül: terveik szerint vagy május közepén, vagy június elején nyit a Rózsakert Szabadtéri Színpad.

– Rendkívül ambivalens dolog ez – kezdte mondandóját dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója: – Az emberek egyfelől szeretnének már rendezvényekre, közösségi programokra eljárni, egy kicsit csupán a találkozások öröméért kimozdulni. Ugyanakkor még mindig óvatosak és fenntartással kezelik a tömegrendezvényeket, a nagyobb létszámú eseményeket, látva, hogy változatlanul sokan fertőződnek vagy halnak meg. Vagyis egyik oldalról lépten-nyomon azzal szólítanak meg, hogy mikor nyithatunk már végre, mikorra tervezünk valamilyen rendezvényt, amire eljöhetnek. Ugyanakkor ott érezni bennük az aggályt is. Ha általánosságban nézzük, a bevételek mindenhol visszaestek az elmaradó látogatók miatt, így természetesen szolidabb volumenű rendezvényekkel bizonyára mindenki kalkulál. Merthogy bármekkora vonzerőt is jelentsenek a rendezvények szempontjából az ismert sztárok, aligha hiszem, hogy bárhol ilyesmiben mernének gondolkodni. Egy múzeumra amúgy sem ez a jellemző, magam nem is vagyok híve, inkább azt szeretnénk, hogy a magaskultúra értékeit élvezzék az emberek.

– Mi készen állunk a nyitásra, egy szolidabb Múzeumok Éjszakájára is, amikor azokat a kiállításokat mutathatjuk be, amelyek már elkészültek. Itt van a Tony Curtis-ház, amit a pandémia miatt nem tudtunk átadni, gyönyörű lett, de még senki nem láthatta. Az intézményi adottságaink annyival jobbak, hogy nem muszáj zárt térben gondolkodnunk. A kocsiszínünk alkalmas események megtartására, a múzeumkertünket is ki tudjuk használni, megfelelően szekcionálva egy látogatói tömeget. Viszont szerintem ott még nem tartunk, hogy tömegek fogadására kellene felkészülnünk, egyelőre azt se lehet megmondani, mikor lesz ismét olyan a helyzet, mint korábban volt – osztotta meg velünk a véleményét dr. Cservenyák László.

Merre billen a mérleg?

– Amikor az előttünk álló időszakra gondolok, kettősség van bennem, és egyelőre nem tudom, merre billen majd a mérleg – mondta Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

– Egyrészt tartok attól, hogy az elmúlt egy év történései negatívan hatnak majd a kultúrafogyasztási szokásokra: félek, hogy az emberek annyira megszokták a bezárkózást, hogy nem szívesen mozdulnak ki otthonról, és biztos lesznek olyanok is, akik a járvány miatt félnek közösségbe menni. Másrészt abban bízom, hogy a legtöbben ki lesznek éhezve a koncertekre, előadásokra, kiállításokra, és ha már lehet, visszatérnek az intézményeinkbe. Ám egyelőre még minden bizonytalan: nem tudjuk, mikor nyithatunk ki ismét, és azt sem, milyen feltételekkel. Előfordulhat, hogy korlátozzák a látogatók számát, az is lehet, hogy csak azok jöhetnek be, akiknek védettségi igazolványuk van – amíg ezek nem tisztázódnak, tervezni sem tudunk. Tavaly sok előadást és koncertet kellett elhalasztanunk, ezeket ebben az évben szeretnénk pótolni, de valószínűleg mindenkivel újra kell majd tárgyalnunk, ha meglesznek az újranyitás pontos feltételei. Folyamatosan tartjuk a művészekkel a kapcsolatot, és azon dolgozunk, hogy amint lehetőség lesz rá, a lehető legrövidebb időn belül újra fogadhassuk a kultúrát szeretőket – tette hozzá az igazgató.

Csak szabadtéren

– Abban bízom, hogy amint kinyithatunk, nagy lesz az érdeklődés az előadásaink iránt – válaszolta kérdésünkre Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, akinek optimizmusa részben a tavaly nyári tapasztalatokból táplálkozik.

– Akkor nagyon rövid idő alatt felbátorodtak az emberek, de az egy évvel ezelőttinél rosszabb adatok miatt most talán óvatosabbak lesznek a színházkedvelők: ez egyelőre nagy kérdés, de én bizakodó vagyok. Két forgatókönyvvel számolunk: az egyik szerint május 15-étől, a másik szerint június 1-jétől fogadhatnánk újra a közönséget, de kizárólag a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. A bérletes előadásaink közül ott be tudjuk pótolni az Édes Charity, a Funny Girl és talán a Napsugár fiúk elmaradt előadásait, ahogy a kamaraszínpadi bemutatókat is: ez utóbbiakat úgy, hogy a színpadra egy mobil nézőteret építünk. Úgy számolunk, hogy két hónap erre elegendő lesz, és ha minden jól megy, július végétől fogadhatunk vendégelőadásokat a szabadtéri színpadon. Három elő­adást már ki is választottunk, de a kötelezettségvállalással óvatosak vagyunk, hiszen egyelőre nem tudjuk, mikor és milyen feltételekkel indulhat újra a színházi élet – vázolta a terveket Kirják Róbert.

MJ, SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!