Nyíregyháza

2021.04.19. 08:18

Személyesen átélt élmények

Szabó Dénes karnagy reméli, az internetes előadások, koncertek nem pótolják a közvetlen találkozást.

MML

20190622 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Koncertekben és utazásokban gazdag évadot zárt szombat esti hangversenyével a Cantemus Kórus a Kodály Zoltán Általános Iskolában. Karnagy Szabó Dénes.

Fotó: Dodó Ferenc

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a nyíregyházi Cantemus kórus­intézmény igazgatója bízik abban, hogy az embereknek igényük van a kultúrára, de úgy érzi, hosszú folyamat eredménye lesz, mire a közönség visszatér a koncerttermekbe.

– Az első hullám idején még nem volt ilyen nagy a baj, de már akkor is voltak szigorú korlátozó intézkedések. Dr. Kovács Ferenc polgármester úrral beszélgettünk is arról, milyen következményei lehetnek a vírusjárványnak. A helyzet azóta sem lett jobb, immár egy éve vagyunk rabjai az egészségügyi veszélyhelyzetnek.

Szomorúan tapasztalom, hogy sokan ragaszkodnak az új életformához, kevésbé igénylik a társasági életet – mondta el érdeklődésünkre a karnagy.

– Ebben a begubózásban szerepet játszik az is, hogy a veszélyhelyzethez alkalmazkodva az embereknek házhoz viszik a kultúrát, így otthon a fotelben ülve ingyen fogadhatják be az élményeket. Több művész sorozatokat is közzétesz a rajongók megőrzése érdekében. A minap láttam az autójában ülni egy férfit, maszk volt rajta. A megdöbbentő látványon elmerengtem: nem csak másoktól, már önmagunktól is félünk.

Igény a kultúrára

– Ugyanakkor a számomra szép élmény volt, amikor tavaly augusztusban egy kicsit fellélegezve három este szabadtéri koncertet tartottunk a Kodály Zoltán Általános Iskola díszudvarán. Eljött a közönség, vagyis vannak, akik kitartanak a kultúra, a kórusmuzsika mellett. Nagyon várom már a nyitást, bízom benne, hogy egy idő után visszaáll minden a régi kerékvágásba, s hogy a járvány után is lesz igényük az embereknek a kultúrára. Meglehet, hogy újra kell szervezni a nézőket, személyes propagandát kell kifejtenünk, de remélem, ahogy a kultúrára ki vannak éhezve az emberek, úgy a személyesen átélt élményekre, a közvetlen találkozásokra is szükségük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában