Mesemondó

2021.05.12. 15:22

A világhálón át sem veszti el varázsát

A vírusjárvány miatt az online térbe kerültek az interaktív kapcsolatra épülő élőszavas mesemondások is.

MML

Forrás: archív / Vincze Péter

Az élőszavas mesemondás lényege, hogy nem egy szóról szóra megtanult mese hangzik el, a mesemondó olykor improvizálva, a közönség igényeihez alkalmazkodva, velük interakcióba lépve gombolyítja a mese fonalát. A vírusjárvány oly sok minden mellett tönkretette az élőszavas mesélés varázsát is, nehéz helyzetbe kerültek az ezzel foglalkozó szakemberek, így Bumberák Maja mesemondó, a népművészet ifjú mestere is.

Vágyódás a mese után

– Valóban, az elmúlt egy év hatalmas változást hozott az én életemben is, mivel személyesen nem tudtam elmenni mesét mondani, nem tudtam csoportfoglalkozásokat tartani, a munkám szinte százszázalékosan átkerült az online térbe – mondta el érdeklődésünkre a Kisvárdán felnevelkedett Bumberák Maja. – Egy mesemondó számára ez nagyon furcsa és gyökeres változás volt, mégis azt kell mondanom, hogy a kezdeti bizonytalankodás, sok-sok kérdőjel ellenére mégis sikeres volt az elmúlt időszak. Tavaly márciusban, éppen a legelső szigorítások bevezetése idején az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán készültem az élőszavas mesemondásról csoportfoglalkozást tartani csecsemő- és kisgyermekgondozó szakos hallgatóknak, s két hetem volt arra, hogy átdolgozzam az ismeretanyagot az internetes kapcsolattartásnak megfelelően. Végül nagyon jól sikerült ez az online képzés, még most februárban is kaptam egy hallgatótól köszönőlevelet.

– Hogy az élőszavas mesemondás miért működhet online formában is? Ez egy kicsit ellentmondásnak tűnik, pedig a magyarázat egyszerű: az online térben is kapcsolódni akarnak egymáshoz az emberek. Ugyanúgy vágyakoznak arra, hogy mesét hallgassanak, hogy megértsék egymást, mintha egymás mellett ülnének. Természetesen a kettő nem ugyanaz, de az élet rákényszerített bennünket erre a lépésre. 2020 őszén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara fogadta be a képzésemet, amin főleg óvodapedagógus- és gyógypedagógus-hallgatók vettek részt. Mivel majdnem negyvenen jelentkeztek, így két csoportot is indítottam. Nagyon lelkesedtek az élőszavas mesemondásért, megérintette őket, megértették, hogy miért fontos így átadni a mesét – folytatta a szakember.

Magyar népmese – angolul

– A karantén miatt az interneten megerősödött a nemzetközi mesemondókkal is a kapcsolatom. Konferenciákon és mesemondó fesztiválokon vettem részt. Meséltem magyar népmeséket, és tartottam egy műhelysorozatot az amerikai Jim Brulé mesemondóval. A sorozat a mesék spirituális erejére helyezi a hangsúlyt, illetve arra, hogy képesek mély változást hozni az életünkben, a gondolkodásmódunkban. A sorozatban a magyar népmeséket és a mesemondás szóbeli hagyományát állítottam a középpontba. Meséltem népmeséket – angolul. Gyakran felvetődik: más nyelven van-e varázsuk a magyar népmeséknek? A nyelvi finomságokban lehetnek különbségek. A mesekezdő formula sem pont ugyanúgy hangzik el, és a tájszavak ízét sem érezhetik. Ám az élőszavas mesélés, a költői képek, a mese fordulatai ugyanúgy megérintik a más anyanyelven beszélőket is.

Élettörténet Lónyáról

– Decemberben szerveztem egy intergenerációs beszélgetést, amelynek keretében a Lónyán élő Lengyel Béla, az én kedves nagybátyám a Budapest School általános iskola diákjaival találkozott – természetesen az online térben –, s mesélt a gyermekkoráról, a régi időkről. Ez a foglalkozás a személyes élettörténet mesélésének erejére épült. A diákok szájtátva hallgatták, milyen is volt a gyerekkor hetven évvel ezelőtt egy kis faluban. Elhangoztak tájszavak is, amiknek a jelentését is megbeszéltük. Fontosak ezek az intergenerációs beszélgetések, hogy az ifjak jobban megismerjék a múltat, elődeik életét, a régi szokásokat.

– Egyre jobban hiányzik az élő találkozás a gyermekekkel és a hallgatókkal, annak ellenére, hogy nagyon örültem az online lehetőségeknek is. Az élőszavas mesemondás iránt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nagy az érdeklődés. A jövő héten a Meseszó Egyesület online konferenciát tart e témával kapcsolatban „Meséld újra: élőszóval, szabadon” címmel. A gyakorlati segítséget is adó programmal kapcsolatban a Facebook közösségi oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában