kiállítás

2021.05.27. 13:05

Meglesték a természetet

Mától Nyíregyházán is megtekinthetők az országos Az év természetfotósa 2020 pályázat nyertes képei

Fotó: Dodó Ferenc

„Számomra nagyon fontos, hogy a munkámmal egy kézzelfogható és továbbgondolható lehetőséget adjak a környezettudatos életmódváltáshoz. Hiszen a természetesnek vett kényelem, ami most körül vesz minket, amibe beleszülettünk, ebben a formában és ahogy működik, nem fenntartható.”

Fotó: Dodó Ferenc

Máté Bencének, a természetfotózás Oscar-díjasának gondolatai is mottóul szolgáltak Az év természetfotósa 2020 elnevezésű tárlat ünnepélyes megnyitóján, amelyet ma tartottak a Váci Mihály Kulturális Központban. Ugyan az említett magyar fotográfusnak ezúttal nem láthatjuk munkáját a június 27-éig látogatható kiállítási anyagban, gondolatai jól fémjelzik mindazt, amit ez a bemutató a szemlélőnek, és a korszak társadalmának üzen

Fotó: Dodó Ferenc

Pintér Csaba, Szabó Irma, Potyó Imre, Jantyik Tibor, Radisics Milán, ifj. Lőricz Ferenc, Botos Éva, Előd László, Kerekes István – csak néhány név a dobogósok közül, akiknek a teljesítményét a fő szervező, a NaturArt Magyar Természetfotós Egyesület zsűrije kiemelésre érdemesnek talált, és nem véletlenül. Képeiket látva mindjárt megfogalmazódik a nézőben, amit Nyíregyháza kulturális alpolgármestere, dr. Ulrich Attila a megnyitó beszédében népes diáksereg előtt úgy fogalmazott: – Elképesztő, hogy a természet éberségét kijátszva miként tud egy fotós megörökíteni megismételhetetlen pillanatokat.

Az ünnepség másik szónoka, Petrilla Attila természetvédelmi és tájvédelmi szakértő zárásképpen még inkább a fiatalok nyelvén és félreérthetetlenül üzent. – Ezek az alkotók vajon minek menne ki a szúnyogok, a legyek közé, hőségben, fagyban, esőben, sárban, ahelyett hogy rántottát fotóznának, és kiposztolnák az Instagramra? Talán azért, hogy megmutassák, mit veszíthetünk.nekünk végre teljesen más szemlélettel kellene hozzáállni a természethez. Ezért is jó, hogy ezek a képek itt vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában