Múzeumfalu

2021.05.24. 17:07

Pünkösdölés a skanzenben

Szoboszlai Gyula mesterszakács tirpák lapcsánkával várta a vendégeket a múzeumfaluban.

Fotó: DODO FERENC

Hagyományőrző, kézműves, gasztronómiai, kulturális és különféle szórakoztató programokkal, kiállítással és termelői vásárral várták a Sóstói Múzeumfaluba kilátogatókat a pünkösdhétfőn.

Folyamatosan dolgoztak

– Május első napjától végre mi is fogadhattuk a vendégeket, de az azt megelőző időszakban sem unatkoztunk, azon dolgoztunk, hogy még élvezetesebbé tegyük a gyerekek és a családok számára a skanzenben töltött időt – mondta lapunknak pünkösdhétfőn a múzeumfalu bejáratánál Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

– Szombaton és pünkösdvasárnap élő portákkal vártuk a vendégeket, sajnos azon a két napon az időjárás nem volt kegyes hozzánk, de szerencsére mára szépen kisütött a nap – tette hozzá a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – Látogatóink megismerkedhetnek a szövés, a gyertyamártás, a bőrözés, a csuhézás és a nemezelés fortélyaival, népi ételeket és gyógynövényteákat kóstolhatnak, de nem maradhat el az íjászat és a tárlatbemutató sem – sorolta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, akitől megtudtuk: déli 12 óráig már közel ezren keresték fel a skanzent. Az igazgató hozzátette: május utolsó vasárnapján a nyíregyházi önkormányzattal közösen családi gyermeknapra invitálnak mindenkit.

Népi gyermekjátékok

– A 10 órai nyitásra érkeztünk, az unokámmal, a lányommal és a vejemmel vagyok itt. Ők a fővárosban élnek, így ritkábban találkozom velük. A másfél éves Blanka először jár a múzeumfaluban, eddig nagyon jól érzi magát, leginkább a népi gyermekjátékok kötötték le a figyelmét – mondta el érdeklődésünkre Kulcsár Istvánné, aki örül, hogy szabadtéren már nem kell maszkot viselni, ezzel az emberek komfortérzete is javul.

Szoboszlai Gyula két napon keresztül várta tirpák, fokhagymás-sajtos lapcsánkával a vendégeket. Mint azt a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: vasárnap nem kedvezett az időjárás, ám hétfőn megérkezett a jó idő és jóval többen kilátogathattak a skanzenbe, így aznap az ő standjuknál is sokkal nagyobb volt a forgalom.

– Három kollégámmal vagyok kint. Jó végre látni az emberek arcát, a mosolyukat, jobban megy így nekünk is a lapcsánka-készítés. Mindenki felszabadultabbnak tűnik maszk nélkül – tette hozzá a mesterszakács.

A látogatók 14 órától egy pünkösdi istentiszteleten is részt vehettek, melyet Kósa László református tiszteletes tartott. A pünkösdhétfői programsorozat egyik „záróakkordjaként”, Bé van a lélek zárva címmel Harangozó Imre néprajzkutató fotóiból nyílt kiállítás, a tárlat középpontjában a csíksomlyói búcsú állt, a kiállított képek megidézték a hamisítatlan erdélyi miliőt és a zarándoklat hangulatát. A programokat délután fél négytől népzenészek előadása zárta.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában