magyarul énekelnek

2021.05.21. 11:11

Videó: A dal megmaradt

A közösségi videómegosztón van egy dal. Érdekes akcentussal töri derékba a magyar nyelvet a férfikórus, de ez megbocsátható, mindjárt érteni fogják azt is miért.

Az elbukott Rákóczi szabadságharc nyomán a világban szétszóródott kurucok mindenhol abban bíztak, talán a közös ellenség miatt a francia király ad annyi segítséget, hogy újra hadra keljen a magyar és végre kivívja megérdemelt függetlenségét.

Rákóczi Ferenc testőr századosa francia szolgálatban kapott egy feladatot, szervezzen huszár ezredet. Ennek oka az volt, hogy már jóval a fejedelem kurucainak sikerei előtt az osztrák seregből elszökött magyar huszárok felkeltették a franciák figyelmét.

Nekilátott a toborzásnak és a törökországi Rodostóban a fejedelemmel közös sorsban osztozó katonákat elvitte a francia seregbe. Bercsényi László nem csak szervezte a huszárokat, de a harcedzett hadfiak olyan becsülettel kűzdöttek, hogy elismerésül a Bercsényi huszárezred, a százados nevét mai napig megtartotta. Indulójuk egy régi magyar dal, amit az ezred katonái ma is magyarul énekelnek. A „Gyönge violának letörött az ága“ című dalt feliratozva értjük meg, de a szívünk anélkül is érzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában