múzeumok éjszakája

2021.06.22. 17:30

Egy éjszaka a bűn jegyében Nyíregyházán

Egy év kihagyás után az idén újra lesz múzeumok éjszakája: a kulturális intézmények egyik legnagyobb ünnepét az előttünk álló hétvégén rendezik.

múzeum

Fotó: KM-archív: Pusztai Sándor

Az országos programsorozathoz megyénk több közgyűjteménye is csatlakozott, kedden a nyíregyházi eseményekről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Nyomozós játék is lesz

– Nagy öröm, hogy a múzeumok ismét megmutathatják értékeiket a látogatóknak, és hogy ezt, a programsorozat jellegéből adódóan kötetlenebb, lazább formában tehetik meg – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és hozzátette: reméli, sokan élnek a lehetőséggel és kóstolnak bele a kulturális kavalkád hangulatába.

A Jósa András Múzeumban az egész estét programok a bűnüldözés, a kriminalisztika köré csoportosulnak. Vécseiné Lakatos Bernadett, a múzeumpedagógiai osztály vezetője elmondta: a rendőrség előadásokkal és bemutatókkal készül, a Hol sok a törvény, megszaporodik a bűn című kiállítás megyei bűneseteket mutat be, de interaktív nyomozós játék és történeti antropológiai előadás is vár az érdeklődőkre.

A múzeum már 16 órától fogadja a látogatókat, akik 19 órától Ráskó Eszter humorista előadását hallgathatják meg, 20.15-től a Zaporozsec együttes ad koncertet. 22 órától a Flame Flowers tűzzsonglőr-bemutatója kápráztatja el a nagyérdeműt, 23 órától pedig a Polip együttes zenél, a szervezők reményei szerint pedig a vendégek nemcsak hallgatják majd a dalokat, de táncra is perdülnek.

A kezét figyeljék!

A Kállay Gyűjtemény programjaiban is megjelenik a bűn: a Vigyázat, csalok címet viselő kiállítás Rodolfónak állít emléket, de a híres bűvészt archív filmfelvételeken is láthatják az érdeklődők.

Dohanics László, a gyűjtemény vezetője azt mondta, a Méhecske Játéktér nagy méretű játékait biztosan szívesen kipróbálják majd a kicsik, és minden bizonnyal Csongrádi Béla bűvész előadása is sokakat vonz majd. Itt is 16 órakor lesz a kapunyitás, a programok két órával később indulnak, de természetesen az intézmény állandó és időszaki kiállítását is megnézhetik a látogatók.

Fontos tudnivalók

Mint ahogy a Jósa András Múzeumban is érdemes körülnézni: dr. Rémiás Tibor igazgató az intézmény honfoglalás-kori kiállítását ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– A vándorkiállítást, ami az Elit alakulat 2.0 címet kapta, kiegészítettük a saját anyagunkkal, ez lett a Szabolcs vezér földjén. Ez utóbbihoz elkészült egy lapozgató füzet, ami végigkalauzolja a látogatókat a tárlaton és amiről a sajtótájékoztatón annak szerzője, Jakab Attila régész beszélt.

– Annak, aki szeretne jobban elmélyedni a honfoglalás korában, ez a kiállításvezető kiadvány nagy segítséget jelent. Nemcsak végigviszi az érdeklődőket a tárlat egyes darabjain, de plusz információkat és fotókat is tartalmaz. Ám a hasznos, 42 oldalas füzet nemcsak emiatt érdekes és különleges: tarsolylemezt formál, a hátsó borítóján a megye egyik leghíresebb ilyen lelete, a Rakamaz-strázsadombi tarsolylemez látható.

Dr. Rémiás Tibor a programok mellett néhány fontos tudnivalóra is felhívta a figyelmet. Az egyik az, hogy a rendezvények kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók, a belső helyiségekben nem kötelező a maszk használata.

A Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény valamennyi programja egy karszalaggal látogatható, sőt, aki a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjteményt szeretné megnézni, vagy felmenni a víztoronyba – aznap három turnusban látogatható a létesítmény – egyetlen belépőjeggyel azt is megteheti.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában