Nyíregyháza

2021.06.07. 07:00

Humorral szórakoztat és tanít

A harminchét kötetes író, Bosnyák Viktória és rajzolója, Dudás Győző is üzent a megyei gyerekeknek.

KM

Bosnyák Viktória és Dudás Győző | Fotó: KM-reprodukció

Véget ért a 48. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónap. Bár az idén sajnos csak online találkozhattak kedvenc szerzőikkel a fiatal olvasók, így is választ kaphattak a kérdéseikre, a meghívott írók, költők ugyanis videóüzenetet küldtek a megyei gyerekeknek. Visszatérő vendége a rendezvénynek a harminchét kötetes Bosnyák Viktória, aki rajzolójával, Dudás Győzővel állt kamera elé, és közösen meséltek új, 2020-ban megjelent könyvükről.

– Ahogy azt már a borító alapján sejteni lehet, a Tikk-takk nem a cukorkáról szól. Akik ismerik a köteteimet, tudják, hogy szeretek praktikus, viccesen tanító történeteket írni. Ebből az óra leolvasását tanulhatják meg a gyerekek – árulta el elöljáróban a szerző, s hozzátette: sokuknak ugyanis nehézséget jelent eligazodni az analóg időmérő számlapján.

Bosnyák Viktória és Dudás Győző | Fotó: KM-reprodukció

– Nem elég, hogy megírtam a történetet, kihasználtam, hogy Győző képregényrajzoló is. A főhős, Körtemájer-Sercli, a későbbi hajóskapitány itt még alsó tagozatos, és míg a szülei elutaznak, két barátja, Minuta cica és Tempusz kutya vigyáz rá – látszólag, ugyanis Sercli Péter Pálra bízzák a kismackót. A szintén híres hajóskapitány nagybácsi azonban késik, méghozzá nem is keveset, két egész napot, pedig ez egyáltalán nem vall rá. A legviccesebb rész az, amikor megérkezik – ezt fel is olvasom nektek – mosolygott az írónő, és segítségül hívta rajzolóját, aki egy ajtóra ragasztott papírlapon illusztrálta a humoros jelenetet.

Három éve dolgoznak együtt

Bosnyák Viktória három éve dolgozik együtt Dudás Győzővel, s ezen rövid idő alatt is tucatnyi kiadvány fűződik a nevükhöz.

– A Pacák a pácban volt az első, ami egy verses mese, ezt követte egy első osztályos gyerekeknek készült sorozat, a Rém jó könyvek. A Fókuszban a kókusz a híres Körtemájer-Sercli kapitány izgalmas történeteivel a Tengernyi kaland sorozat első kötete, de hamarosan érkezik a második is. Győző újrarajzolta az egyik leghíresebb könyvemet, A sirály a király?-t, és szerintem nagyon jól sikerült, kedves és vicces lett – mutatta fel egymás után a színes kiadványokat az írónő.

A teljes videót a kihagyhatatlan meserészlettel a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Facebook-oldalán lehet visszanézni, de érdemes ellátogatni az intézmény YouTube-csatornájára, ahol az írói üzenetek mellett visszanézhetőek többek között az elmúlt időszak előadásai, kötetbemutatói is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában