Vaja

2021.06.20. 17:09

Kivirágzott az ajándék fa

A világtalálkozó érdekessége, hogy sokféle zenei stílussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

KM

A tárogató összefonódott Vajával

Forrás: MML

Első alkalommal bontogatja virágszirmait a vajai Vay-kastély parkjában található amerikai tulipánfa. A facsemetét 2010-ben megtartott IV. Tárogatós Világtalálkozó egyik résztvevője adományozta a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény parkja számára. Talán néhány virágban gyönyörködhetnek még a VI. Tárogatós Világtalálkozóra érkező vendégek is. A világtalálkozó szervezője és egyben házigazdája a Rákóczi Tárogató Egyesület, amely összefogja a tárogatón játszó magyar és külföldi zenészeket. A civil szervezet évente országos tárogatóstalálkozót szervez, ötévente pedig világtalálkozóra hívja a zenészeket.

A levelek között kiemelkedik a
sárga színű virág
Fotó: Múzeum

Szakmai programok

Az idei program két részből áll. Először Vaján július 7-étől 11-éig a Vay Ádám Kastélymúzeumban, valamint a művelődési házban szakmai előadások, hangversenyek, egyéni bemutatkozások lesznek, továbbá bemutatót tartanak tárogatókészítők és fúvókakészítők. A találkozó résztvevői hangversenyt adnak Sárospatakon a Rákóczi-várban, valamint a tokaji borok kóstolóján Tokaj-Hegyalján. A szakmai programokon országosan és nemzetközileg elismert szakemberek számolnak be a tárogatókutatás legújabb eredményeiről. Ismert tárogatóművészek hangversenyeket adnak és mesterkurzusokat is tartanak.

A rendezvény érdekessége, hogy sokféle zenei stílussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hiszen tárogatón felcsendül többek között magyar népzene, más népek zenéje, dzsessz, valamint klasszikus és kortárs zene a 17. századtól napjainkig. A szervezők gondoskodnak arról is, hogy a konferencia eseményeit online is meg lehessen tekinteni.

Esti szerenád a tónál

A nemzetközi rendezvény második része július 11-étől 18-áig tart. A részt vevő tárogatósokból ugyanis egy Nemzetközi Tárogató Együttes alakul, és ez az együttes hangversenyeket ad Magyarország különböző helyszínein. Lesz hangverseny templomokban, múzeumokban, várakban és kiemelt nemzeti emlékhelyeken. Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban július 11-én, vasárnap 19 órától csendül fel a tárogató, 21 órakor pedig a Sóstói-tónál lesz esti szerenád. A tárogatót magyar hangszerként ismerik az egész világon. Bekerült a magyar értéktárba, s ott találjuk a hungarikumok között is. A Rákóczi Tárogató Egyesület tagjai a küldetésüknek érzik, hogy a fúvós hangszer minél ismertebb, kedveltebb legyen mind hazánkban, mind külföldön.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában